A kormány szerint Brüsszel miatt lassú a vakcinabeszerzés, ezért megbízta Szijjártót, hogy keressen máshol oltóanyagot

Nem ért ez a Brüsszel semmihez, de majd a fürkészünk kikurkássza, hol terem a vakcina!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az indiai Tata Consultancy Services (TCS) informatikai szolgáltató budapesti tevékenységének bővítéseként létrehozott új digitális kompetencia iroda avatóünnepségén Budapesten 2020. január 24-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az indiai Tata Consultancy Services (TCS) informatikai szolgáltató budapesti tevékenységének bővítéseként létrehozott új digitális kompetencia iroda avatóünnepségén Budapesten 2020. január 24-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és -szállítást, a nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, és ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások beadását – mutogat megint másra a magyar kormány.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtöki közlése szerint a kabinet ezért kész az uniós vakcinabeszerzésen kívül is oltóanyagok vásárlására.

Azt írták: a kormány szerint az uniós vakcinabeszerzéseken túl is szükséges koronavírus elleni oltóanyagok vásárlása a magyar emberek egészségének és életének megvédéséért, ezért kész további pénzügyi fedezetet biztosítani a vakcinák beszerzéséhez, és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg.

A tájékoztatás szerint Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac -, ezen oltóanyagok közül jelenleg csak a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcina rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével (vagyis a hergeléssel ellentétben nem „a Brüsszel miatt” érkeznek lassan a vakcinák, hanem többnek még nincs meg az engedélye, ami szükséges ahhoz, hogy biztonsággal alkalmazható legyen).

Kapcsolódó hírek