LMP: Demeter Szilárdnak és a kormánynak is távoznia kell!

„Kártyavárként omlik össze az erkölcsi nimbusz.”

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j3), Bayer Zsolt újságíró (j4), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke (j5) és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j7) a párt 31. születésnapi ünnepségén a Fidesz Lendvay utcai székházában 2019. március 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j3), Bayer Zsolt újságíró (j4), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke (j5) és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j7) a párt 31. születésnapi ünnepségén a Fidesz Lendvay utcai székházában 2019. március 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az elmúlt napok kormányoldalhoz köthető botránysorozatáról beszélt pénteki online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté szerint Demeter Szilárdnak is távoznia kell a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről, de a Fidesz-KDNP-nek is a kormányzásból, legkésőbb 2022-ben.

A politikus a tájékoztatóját a PIM budapesti épülete előtt tartotta, amelyet szimbolikusnak ítélt, mondván, az még mindig Demeter Szilárd munkahelye, „nácizmust idéző” közlése ellenére. Mint fogalmazott, ez volt az elmúlt napok első botránya, amely után úgy pattantak ki újabbak és újabbak, „mint az adventi kalendárium kisablakain a csokidarabok”.

Felidézte, hogy Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az Európai Néppárt politikusaival került összetűzésbe hangneme, „gestapózása” miatt. Kanász-Nagy Máté megjegyezte, bár a politikus ezért elnézést kért, az „édeskevés”.

Őt követte Szájer József ugyancsak fideszes EP-képviselő ügye, majd Nagy Jánosé, az agrártárca helyettes államtitkárjáé, akit korrupció gyanújával bilincsben vittek el a minisztériumból – mondta.

A sort Bayer Zsolt fokozta – fogalmazott Kanász-Nagy Máté -, aki egy tévéműsorban, sejtelmesen fogalmazva egy ismerőse, politikustársa pedofilbotrányáról beszélt, bűncselekmény elkövetését sejtetve.

Az LMP szerint kártyavárként omlik össze az az erkölcsi nimbusz, amit az elmúlt tíz évben felfestettek a kormánypártok.

Ezért le kell váltani azt a rendszert, amely „már minden eresztékében rohad”. A kormány ugyanis szerinte a botrányok közepette sem cselekszik. „Kötik az ebet a vétóhoz az Európai Unióban”, így Magyarország is jelentős támogatástól esik el. A kormány másik bűnének nevezte az önkormányzatok kivéreztetését, azt, hogy nem engedik bevételhez jutni azokat.

Ezek is érdekelhetnek