Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Országos modell lehet a kormány gödi önkormányzatot kifosztó módszeréből

„Különleges gazdasági övezetre” hivatkozva adnák a fideszes megyéknek a települések iparűzésiadó-bevételeit.

Harta ViktorHarta Viktor
Semjén Zsolt és Kovács Zoltán 2018. december 2-án, az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás" sajtóbeszélgetésén.
Semjén Zsolt és Kovács Zoltán 2018. december 2-án, az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás" sajtóbeszélgetésén. Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Semjén Zsolt kedd éjszaka benyújtott egy törvényjavaslatot, melyet ha elfogad a fideszes többségű parlament, a kormány a jövőben különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik.

A javaslat szerint a kiszemelt beruházásnak a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségűnek kell lennie, valamint „a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

A 444.hu szemléje szerint az ilyen területek aztán a megyei önkormányzatokhoz kerülnének,

melyek ugye mindenütt fideszes többségűek, ellentétben a városokkal, melyek közül sokat elveszített tavaly ősszel az állampárt.

Ez pedig azt is jelentené, hogy a városok helyett a megyei önkormányzatokhoz folyna be a vonatkozó iparűzési adó is. A pénzt a településeken megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek támogatására lehetne fordítani (legfeljebb 3 százaléka mehetne a megyei önkormányzat működési költségeire).

Miniszterelnökség: ez arányosabb forráselosztás

A javaslat kapcsán a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel azt közölte, a beruházások ösztönzése mellett a törvényjavaslat arányosabb forráselosztást tesz lehetővé a megyéken belül. A különleges gazdasági övezetek bizonyos adóbevételeit a megyei önkormányzat a térség, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések, valamint a települések működésének támogatására fordíthatja.

A változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra – magyarázták, állítva, hogy

az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól,

ami ugyanakkor minden szövegértési alapkészség szerint is erőteljesen ellentmond annak, hogy a megyei önkormányzatokhoz folyna be ezentúl a különleges gazdasági övezetben működő cégek iparűzési adója.

Mint ismert, a kormány áprilisban a gödi Samsung-gyár területének átminősítésével már tesztelte a „módszert”. A döntés miatt autós tüntetést is tartottak a helyiek, Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba pedig azt mondta, az einstanddal hosszú távon veszélybe került a város költségvetésének fenntarthatósága.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Gyermekpornográfia és szexuális erőszak miatt emeltek vádat egy gödi férfi ellen

Kövér László nem engedte, hogy a politizáló papokról kérdezzék Semjén Zsoltot a parlamentben

Vonattal ütközött egy autó Dunakeszi és Göd között

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter