Vádat emeltek a töriérettségit kiszivárogtató nyomdász ellen

Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.
Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vádat emeltek egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy helyi nyomda alkalmazottjaként „kilopta” a munkahelyéről, majd kiszivárogtatta az idei érettségi feladatok egy részét.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a szabadlábon védekező, büntetlen előéletű férfit korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja; akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Mint írják, a férfi abban a lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. A feladatlapokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A lapok nyomtatásában a férfi is részt vett. A nyomtatás után a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem-feladatsor egy példányát

a ruhájába rejtve „kicsempészte” a nyomda területéről.

A célja az volt, hogy a feladatokat még a vizsgák megkezdése előtt érettségiző ismerősei részére eljuttassa, hogy így „segítse” az eredményes érettségit. A lapokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta vele szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kapcsolódó hírek