Megszólalt az Oktatási Hivatal az állítólag előre kiszivárgott történelem érettségi feladatsorról

Természetesen nem történt szivárogtatás, és a sajtónak a k. anyját, ami ilyesmiről ír.

Vizsgával kapcsolatos információk táblán a történelem középszintű írásbeli érettségi vizsgán az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik.
Vizsgával kapcsolatos információk táblán a történelem középszintű írásbeli érettségi vizsgán az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. Fotó: MTI/Komka Péter

A történelem érettségi feladatsorának kiszivárgásáról 2023. május 9-én egyes médiumokban tényként beállított feltételezésekkel ellentétben a feladatlapok idő előtt nem kerültek ki a szigorúan zárt, ellenőrzött rendszerből, azokat arra illetéktelenek nem ismerték meg – állította az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-nek.

A hivatal megengedhetetlennek nevezte a „felelőtlen, a vizsgázók nyugodt felkészülését és a vizsgák biztonságos lebonyolítását veszélyeztető valótlan hírek, találgatások, feltételezések” terjesztését a közösségi média, illetve a médiatartalom-szolgáltatók felületein, azt ugyanakkor már nem részletezték minden kétséget kizáróan, hogy mi alapján veszik biztosra, hogy nem az a feladatlap keringett az interneten, amit végül a diákok kaptak.

Az Oktatási Hivatal „nem ismer” olyan indokot, amely elfogadhatóvá tenné a továbbtanulást, a pályaválasztást, a gyermekeink jövőjét alapvetően meghatározó érettségi vizsgák lebonyolításának megzavarását, befolyásolását – mismásoltak.

Előzőleg a Telex írta arról, hogy kedden este felbukkant az idei történelem érettségi egy lehetséges feladata, pontosabban arról egy képernyőmentés egy Facebook-csoportban.

Ezek is érdekelhetnek