Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Saját tablóképével kívánt sok sikert az érettségizőknek Orbán Viktor

„Sok sikert az érettségihez!”

– cinikuskodott Orbán Viktor, a lezüllesztett közoktatás miniszterelnöke hétfőn annak kapcsán, hogy a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek az idei vizsgák.

A kormányfő Facebook-oldalára a „jókívánság” mellé Orbán egykori érettségiző tablóképét is feltöltötték, bármi is legyen a hozzáadott érték:

Sok sikert az érettségihez!

Posted by Orbán Viktor on Sunday, May 1, 2022

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.