Belföld

A Rábában találták meg Szentgotthárd fideszes alpolgármesterének holttestét

Külföld

Friss hírek érkeztek Fico állapotáról, ezt lehet tudni csütörtök délben

Bulvár

Hajdú Péter kiröhögte Magyar Pétert, majd gyorsan letiltotta a kommentelési lehetőséget

Úgy tűnik, kiszivárogtak a történelem érettségi tételei

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.
A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy, a Facebookon terjedő screenshot szerint kedd este kiszivárogtak a középszintű történelemérettségi esszétémái. Az Eduline.hu figyelmét több olvasó is felhívta a közösségi médiában keringő képernyőfotóra:

image

Forrás: Eduline.hu/Facebook

A lap azt írta, egy érettségiző szerint mikor kedd este eljutott az osztályához a fotó, azt hitte, átverés, ezért nem foglalkozott vele. Mikor szerda reggel meglátta a feladatsor esszétémáit, akkor jött rá, hogy azokat kell megoldania, amelyeket a képen látni lehetett.

„A mai napon a történelemérettségi volt a soron. Mikor kiléptem a teremből, hatalmas megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, hogy ez nem is volt annyira nehéz. Két perccel később évfolyamtársaim közlik, hogy az ő osztályuk tegnapi nap folyamán már este 10-kor tudta az esszét témáját, mások értesültek több helyről, az interneten kering a titkos forrás az esszétémákról, noha ez nem a megoldókulcs, de az érettségi 50%-át ez teszi ki! Azóta több településen az országban a diáktársaim erről beszélnek, hogy volt, aki tudta és volt, aki nem tudta”

– írta az Eduline-nak egy olvasó.

A lap megkereste az Oktatási Hivatalt az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ.

A hvg.hu egyik Békés megyei olvasója arról számolt be, hogy az iskolában szerda reggel már 7 óra körül kérdezgették a diákok a tanárokat, hogy tényleg a neten fellelhető esszékérdések lesznek-e a tesztben. A tanárok és a diákok is meglepve tapasztalták később, hogy valóban az előre tudott kérdések szerepeltek az idei tesztben – írják.

A gyakorikerdesek.hu oldalon is többen megerősítették a kiszivárgás tényét, s bár a hvg.hu megjegyzi, ez nem a legmegbízhatóbb forrás, de „túl sok hozzászóló állítja, hogy idő előtt tudták a feladatot”.

Az MTI szerint a középszintű írásbelire 180 percük volta diákoknak. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Büntetőfeljelentést tett az Oktatási Hivatal

Az eset napvilágra kerülése után az Oktatási Hivatal azt nyilatkozta, ők is értesültek arról, hogy a feladatsort valaki publikálhatta egy zárt Facebook-csoportban. Emiatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!