Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

„Istenem, egy hajó!” – Ezt rögzítette a Viking feketedoboza a dunai hajótragédia pillanatában

Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Viking Sigyn navigációs adatait és a kormányállásban elhangzottakat is rögzítette a Hableánnyal ütközött szállodahajó feketedoboza – írja a Blikk, hozzátéve: a hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját.

A vizsgálatok alapján úgy tudni, az ukrán kapitánynak az ütközésig nem volt rádióforgalma, nem értesítette a Hableányt arról, hogy előzne.

A Blikk szerint a hangfelvételeken közvetlenül a karambol előtt 21:05:38-kor már kiabálás hallatszik, egy női hang kétségbeesve sikítja:

„Istenem! Egy hajó!”

Három másodperccel később egy férfi kiabál:

„Hajó, hajó!”

Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!”, ezután pedig egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!”, mire egy szintén angolul beszélő férfi kérdez vissza „Micsoda?!”

Egy perccel és néhány másodperccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

A Blikk úgy tudja, kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.