Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Dunai hajóbaleset: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Rendőrök egy áldozat holtteste mellett a budai rakparton, a Várkert bazár előtt 2019. május 29-én este.
Rendőrök egy áldozat holtteste mellett a budai rakparton, a Várkert bazár előtt 2019. május 29-én este. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a 2019. május 29-én Budapesten történt dunai hajóbaleset áldozatainak és hozzátartozóinak szerdán kihirdetett, elsőfokú döntésében a Fővárosi Törvényszék.

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintettek voltak a Hableány turistahajó balesetében.

„A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást” 78 felperes indította – írja a bíróság közleménye.

A bíróság – a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva – úgy ítélte meg, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Kapcsolódó friss hírek