Kiemelt beruházás lett a Hableány-áldozatok emlékműve

Csaknem 175,8 millió forintot különítenek el az alkotásra.

Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án.
Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány nemzetgazdasági szempontból a Hableány áldozatainak emlékére felállítandó emlékmű és a környezete kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – derül ki a Magyar Közlönyből.

Ez azt jelenti, hogy a kormányhatározat szerint többek közt

  • nem kell lefolytatni építészeti-műszaki tervpályázati eljárást,
  • nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt,
  • nem kell lefolytatni településképi véleményezési eljárást, valamint
  • nincs helye településképi bejelentési eljárásnak,
  • sem közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának.

A kormány még a nyáron döntött úgy, hogy csaknem 175,8 millió forintot különít el a Hableány áldozatainak emlékművére, aminek a megtervezésére egy magyar–koreai alkotópárost kértek fel.

A Hableány nevű sétahajó tavaly május 29-én este süllyedt el, miután a Margit hídnál nekiütközött a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajó. A Hableányon 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott, közülük mindkét magyar, valamint 25 dél-koreai utas meghalt, mindössze hét túlélőt találtak. Egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak számon.

Kapcsolódó hírek