Újabb megdöbbentő részletekre derült fény a dunai hajóbalesettel kapcsolatban

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én.
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Megdöbbentő részletek sokasága derül ki a Hableányt ért halálos tömegszerencsétlenségről – írja a Blikk annak kapcsán, hogy a laphoz eljutottak azok az iratok, amelyek az elsődleges szakvéleményeket tartalmazzák a baleset körülményeiről.

Eszerint például a Viking Sigyn szállodahajó radarján

némák voltak a vészjelzők, ugyanis kikapcsolták őket, emellett a hajóhidat is leeresztették.

Dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje a szakvéleményt ismertetve elmondta, a baleset után kihallgatták azt az amerikai házaspárt is, akik videón örökítették meg a Viking fedélzetének orrából az ütközést.

A szakértői vizsgálat szerint a videón nem látható, hogy a Viking az ütközést megelőzően lassítana, azaz nem vett tudomást a Hableány jelenlétéről.

Az ügyvéd azt sem érti, hogy a Viking radarjához tartozó közelriasztás jelzőhangja miért volt kikapcsolva.

„Ez a vészjelző nem volt élesítve, pedig a sötétben, esőben, a különösen nagy hajóforgalomban indokolt lett volna a használata”

– olvasható a Blikk cikkében, mely megjegyzi: ez a hangjelzés hívja fel a figyelmet, ha a radar érzékeli, hogy valami túl közel kerül a hajótesthez, ha éppen a vezető nem figyel.

A lap által megkérdezett hajózási szakember szerint a kikapcsolt vészjelzőre egy magyarázat lehetséges: a forgalmas szakaszon legalább 15-20 másik hajó közlekedett, így folyamatos volt a felesleges jelzés, ami zavarhatott, ezért inkább kikapcsolták a jelzőhangot – gyanítja a szakember.

Kapcsolódó hírek