Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Menekülni próbálhatott az utolsó pillanatban a Hableány

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én.
A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Menekülni próbálhatott az utolsó pillanatban a Hableány, a Magyar Nemzet szerint ugyanis

11 fokkal elfordítva találták a szakértők a tragikus sorsú turistahajó kormánylapátját.

A lap szerint a negyventonnás Hableány az utolsó pillanatban láthatta meg az ezertonnás szállodahajót, mely 13-14 kilométer per órás sebességgel ütközött neki. Az ütközés végigroncsolta a sétahajó bal oldalát a tattól a kormányállásig, hatvan centiméteres, félkör alakú mélyedést vájva a félméterenként merevítőoszlopokkal megerősített, öt centiméter vastagságú acéllemezből épült hajótestbe. Az ütközés ereje, az egymásnak feszülő fémdarabok akkora hanghatással járhattak a szakértők szerint, hogy azt mindkét hajón hallani kellett.

A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy a tragédia kapcsán felmerül-e a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása is a Viking kapitányát illetően. Úgy tudni, a szállodahajó a tragédia helyszínétől 800 méterre állt meg, az újpesti rakpart egyik kikötőpontonjához horgonyozva, ekkor küldtek vissza egy gumicsónakot, benne két matrózzal. Mire visszaértek, már zajlott az áldozatok mentése.

Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike a lapnak elmondta, a Viking Sigyn mögött érkező testvérhajó, a Viking Ingvi felelősségét is vizsgálni kell, ugyanis az a hajó megállás nélkül áthajózott a roncs felett.