Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Kiszivárgott hangfelvétel buktatta le Palkovicsot, ahogy hülyére vette az MTA-t

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a régió innovációs és oktatásfejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a debreceni városházán 2019. június 14-én.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a régió innovációs és oktatásfejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a debreceni városházán 2019. június 14-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Index birtokába jutott két hangfelvétel, amit állítólag még 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában rögzített valaki.

A felvételeken Palkovics László miniszter beszél az MTA elnökségéhez, és igyekszik megnyugtatni őket, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, és nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak.

Mindez azért érdekes, mert azóta az ígéreteknek pontosan az ellenkezőjét tette a kormány.

Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek

– meséli például Palkovics a hangfelvételen, hogy aztán idén májusban egy sajtóközleményben mondja ki ennek ellenkezőjét. Ebben a közleményben egyébként az is szerepel, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

Az Index megkérdezte a minisztériumot a kínos lebukásról, ahol azzal az egyszerű de nagyszerű magyarázattal vágták ki magukat, hogy

a hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.