Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Augusztusban államosítaná a kormány a magyar tudományt

A terv készen állt, de az EP-választást még megvárták: erővel venné el a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatóintézeteket a kormány augusztus elsejével – írja az Index, megjegyezve, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az erről szóló törvénymódosítás.

A kormány és az MTA között már egy ideje megy a csörte. Februárban az Akadémiai Dolgozók Fóruma élőláncos tiltakozást hirdetett az intézet szétverése ellen. Márciusban már arról szóltak a hírek, hogy Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint egyben maradhat ugyan az MTA kutatóintézet-hálózata, de az elnök tudomásul veszi a kormány szándékát, hogy az akadémia szervezetén kívül kívánják azt működtetni.

Most az Index arról ír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az elmúlt hetekben előkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakítását, mindezt úgy, hogy nem konzultált az akadémiával.

A cikk szerint a törvénymódosítás után az MTA ugyan formálisan tulajdonosa marad a vagyonának, mivel azonban törvényerővel kötelezik annak teljes átadására, lényegében államosításról van szó.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten