„A tolvajt Orbán Viktornak hívják” – Európáért tartottak fáklyás felvonulást ellenzékiek

Résztvevők az MSZP és a Párbeszéd Fáklyás felvonulás Európáért című rendezvényén a Fővám téren 2019. május 9-én.
Résztvevők az MSZP és a Párbeszéd Fáklyás felvonulás Európáért című rendezvényén a Fővám téren 2019. május 9-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Európa jövőjét, a szociális Európa megvalósítását nevezték a május 26-i európai parlamenti választás tétjének az MSZP-Párbeszéd vezetői csütörtökön, az Európa-nap alkalmából tartott budapesti rendezvényen.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd közös listájának vezetője a Szent Gellért téren, a két párt által szervezett fáklyás felvonulás előtt azt mondta: a jövő Európájának nem a multikról, nem a nemzetállamokról, hanem a munkavállalókról, a családokról kell szólnia. Hozzátette:

azért küzdenek, hogy a miniszterelnök által aktívan szervezett nacionalisták, populisták ne kerüljenek Európa jövőjét meghatározó helyzetbe.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd közös listájának vezetője (k), Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt (j2) és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő (j) a résztvevők között a két párt Fáklyás felvonulás Európáért című rendezvényén a Szabadság hídon 2019. május 9-én.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd közös listájának vezetője (k), Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt (j2) és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő (j) a résztvevők között a két párt Fáklyás felvonulás Európáért című rendezvényén a Szabadság hídon 2019. május 9-én.Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szocialista politikus szerint az a kérdés, hogy május 26. után az EU az együttműködésről szól-e, vagy a nemzetállamok vezetői ragadják magukhoz a kezdeményezést csak azért, hogy saját országukban bebiztosítsák a hatalmukat,

itt Magyarországon pedig azért, hogy az uniós támogatásokat ellophassák.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, úgy fogalmazott: „Magyarország európai uniós csatlakozásakor megvalósulni látszott az álmunk, hogy a sajtó szabad működése, szabad választások és az esélyek egyenlősége mellett békében élhetünk, ezt az álmot ellopták tőlünk, a tolvajt pedig Orbán Viktornak hívják”.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor Putyin bábjaival, szélsőjobboldali barátaival, Salvinivel, Le Pennel, Wilders-szel összefogva az Európai Unió szétverésére tör. Annak érdekében teszi, hogy Oroszország karmaiba lökje a meggyengült közösséget, vagyis Orbán Viktor Európa és Magyarország árulója – mondta.

Kapcsolódó hírek