Rezsistopot sürget az MSZP, elárulták, miért fognak küzdeni a jövő héttől a Parlamentben

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rezsidíjak növekedésének megállítását sürgette pénteki sajtótájékoztatóján az MSZP társelnöke, a párt parlamenti frakcióvezetője. Tóth Bertalan arról magyarázott, hogy

az Országgyűlés jövő héten kezdődő ülésszakán pártja azért fog küzdeni, hogy a Fidesz ne folytassa tovább a megszorításokat, és mindent elkövet, hogy megakadályozza a magyar lakosság kizsigerelését!

Hogy mi lehet ez a „minden” a Fidesz-KDNP kétharmados parlamentjében, ahol a mindenféle szirszar, megélhetési/kollaboráns ellenzéki pártoknak legfeljebb statisztaszerep jut, azt elképzelni sem tudjuk, mindenesetre Tóthék például… benyújtottak javaslatokat!

Ezek részleteit sorolva az MSZP-s sürgette, hogy a paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe kerül; ha pedig a kormányzati közléseknek megfelelően rendelkezésre áll olcsó orosz gáz, akkor ne emeljék az árát a korábbi hétszeresére.

Szorgalmazta azt is, hogy a „brutális” 27 százalékról csökkentsék öt százalékra a lakossági áram, gáz, PB-gáz, tűzifa, brikett, koksz és palackos PB-gáz általános forgalmi adóját, valamint hirdessen a kormány kikapcsolási moratóriumot az áramra és a gázra, ahogyan azt a koronavírus-járvány idején már megtette.

Sürgette azt is, hogy induljon lakossági önerő nélküli országos épületszigetelési program a lakások energiahatékonyságának javítására. Javasolta azt is, hogy jövő januárban a nyugdíjasok által érzékelt valódi infláció alapján emeljék a nyugdíjakat, az átlagos ellátást nem meghaladó összegben részesülők pedig kapjanak speciális rezsiutalványt.

Kapcsolódó hírek