Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Polt Péter: az igazságügy szentség, az igazságügy épületei szentélyek

Polt Péter legfőbb ügyész átvágja a nemzeti színű szalagot, mellette Ibolya Tibor fővárosi főügyész a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség új épületének átadásán a XVIII. kerületi Üllői úton 2019. március 28-án.
Polt Péter legfőbb ügyész átvágja a nemzeti színű szalagot, mellette Ibolya Tibor fővárosi főügyész a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség új épületének átadásán a XVIII. kerületi Üllői úton 2019. március 28-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Az igazságügy szentség, az igazságügy épületei pedig szentélyei az igazságszolgáltatásnak – magyarázta a legfőbb ügyész csütörtökön a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség új épületének átadásán, melyre bruttó 664 millió forintot költöttek.

Polt Péter – aki nemrég azt mondta, nem látja biztosítottnak a szakmaiság magas fokát az Európai Ügyészségnél – hangsúlyozta, hogy

az ügyészség a modern állam megkerülhetetlen része, nélküle nincs jogállam, nincs biztonság, és mindezt tükröznie kell működési feltételeinek is.

Polt felidézte, hogy a XIX. század második felében kezdődött el Magyarországon az igazságszolgáltatás infrastrukturális feltételeinek megteremtése. Az akkor elkészült épületek, az igazságügyi paloták jól reprezentálják ma is az igazságügynek a jogállamban betöltött megkerülhetetlen szerepét. Ugyanakkor a diktatúra évtizedei alatt, amikor a bíró és az ügyész az állam alárendeltjévé vált, ez a szerep tükröződött az épületeken is. Ezen kívánt változtatni az 1989-1990 után megindult, majd a kétezres évek elején felgyorsított fejlesztési program.