Bekapcsolva maradt Lezsák mikrofonja: szervezett akció lehetett az ellenzék elnémítása?

„Szót kell adnom mindenképpen?” – tette fel segédjének a kérdést „titokban” Lezsák Sándor, és már érkeztek is az instrukciók.

Kedden vitáztak a Parlamentben a munkavállalók maximális túlóraidejének megnöveléséről, közismertebb nevén a rabszolgatörvényről, amely a vállalatok számára lehetővé tenné, hogy még jobban kizsigereljék a munkavállalókat.

Az éjszakába nyúló vita meglehetősen furán ért véget, Lezsák Sándor házelnök a Mérce szerint házszabályellenesen zárta be az ülést, és előtte is sorra némította el az ellenzéki képviselők mikrofonjait.

Az ülés igazán botrányos eleme viszont pont a szünetben zajlott le. Lezsáknak ugyanis bekapcsolva maradt a mikrofonja, és pontosan hallani lehetett, ahogy a segítőjével tanácskozik a továbbiakról.

A videón 1:55-től indul a vonatkozó ötletelés:

– Szót kell adnom mindenképpen?
– Mondhatod azt, hogy aki már ismételt, annak nem adsz szót.
– A házszabály szerint…
– Ismételt felszólalásra az elnök ad engedélyt. Mondhatod azt, hogy már feleslegesen ismételgeti az előtte felszólalókat, kérem, térjen a tárgyra. Ha nem tér, megvonod a szót, kész!
– Azt fogja mondani, hogy a tárgyról beszél.
– Te meg azt mondod, hogy ez elhangzott többször is.

Ezután segítője gyakorlatilag Lezsák szájába adja, pontosan mit mondjon, hogyan kussoltassa be a képviselőket.

– Egyszer figyelmeztetni kell, mondja tovább, utána megint mondod.
– Jó. Meglátjuk.

A folytatás pedig már ismert: a hosszabb felszólalásokat megtorpedózta, az ellenzéki képviselőket elkezdte kitiltani a vitáról, majd egyszerűen lezárta a vitát, úgy, hogy annak nem volt vége. Pedig lettek volna még ellenzéki felszólalók.

Ezek is érdekelhetnek