Gazdaság

Hatalmas bónuszt kap minden dolgozó a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban

Belföld

Tudják fokozni: presbiterré választotta K. Endrét a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után

Baleset

Tisztítószert szórtak az óvodások reggelijébe Pilisborosjenőn, több kisgyerek rosszul lett

Gyanúsítottként hallgatták ki Simonka Györgyöt

Harta ViktorHarta Viktor
Gyanúsítottként hallgatták ki Simonka Györgyöt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Simonka György fideszes önkormányzati képviselőt csütörtökön, aki a gyanú szerint egy 1,4 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás ügyében érintett.

Simonkának október végén vonta meg a Parlament a mentelmi jogát, az erről szóló határozat november 12-én futott be az ügyészségre. November 15-én ki is hallgatták, ennek részleteiről a honlapján számolt be az ügyészség.

Mint írták, az ügyészség

bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

A Központi Nyomozó Főügyészség a héten a Nemzeti Nyomozó Iroda különféle egységeinek közreműködésével több helyszínen hajtott végre összehangolt nyomozati cselekményeket. A hatóságok számos ingatlanban tartottak kutatást, amely intézkedések során bizonyítási eszközöket, vagyontárgyakat foglaltak le.

A megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Simonka György a november 15-i gyanúsítotti kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését és a későbbiekben tesz vallomást.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség eddig 34 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

November elején az RTL Klub számolt be arról, hogy egy Simonka Györgyhöz köthető egyesület pár hete 700 millió forintos uniós támogatást osztott ki néhány hete Békésben.

A riportban elhangzott, hogy az ügyészség szerint Simonka és társai termelői szervezeteken keresztül jutottak vissza nem térítendő uniós támogatásokhoz. Ilyen szervezet volt egyebek mellett a Magyar Termés TÉSZ Kft. is, melyet Simonka György alapított. A gyanú szerint a beruházásokat túlárazták, a pénz 45 százalékát pedig Simonka készpénzben kérte vissza, az okozott “vagyoni hátrány” meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Bilincset és hurkos kötelet akasztottak Simonka György házának ajtajára

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség

„Mocskos komcsi” – Dávid-csillagot festettek a Momentum előválasztási plakátjára Budapesten

Lehűlés érkezik a jövő héten, visszatérnek a hajnali fagyok

Visszavonul a korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolt fideszes Simonka György

Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György.