Baleset

Megszólalt a MÁV-vezér a hajnalban történt újabb vasúti baleset kapcsán

Életmód

Vége a magyarok kedvencének, 117 év után nem gyártják tovább

Bűnügy

Újabb dráma: megszúrtak egy utast a Tokaj InterCityn

Felfüggesztették a fideszes mentelmi jogát, akit milliárdos maffiaügyben gyanúsítanak

Többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt fogják kihallgatni Simonka Györgyöt, akinél 45 százalék volt a leadó.

Simonka György
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyhangú döntéssel felfüggesztette az Országgyűlés hétfőn Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki egy 1,4 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás ügyében.

A mentelmi bizottság által benyújtott és a parlament által elfogadott előterjesztésben azt írták: Polt Péter legfőbb ügyész

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hivatali vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt szerint az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege – olvasható a határozatban -, hogy Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult,

magyarán szétlopta az EU-forrásokat.

A tényállást a NAV által lefolytatott ellenőrzések bizonyítékai, lefoglalt iratok, közbeszerzések iratai, valamint könyvelési iratok, az ügyben eddig kihallgatott gyanúsítottak vallomásai, továbbá szakértői vélemények és tanúvallomások támasztják alá.

„Általában 45 százalékát szolgáltassák vissza”

Az ügyészség szerint Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben, a beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Ez is érdekelhet:
Annyi pénzt költenek a Szent János Kórházra, hogy négy fideszes kellett a bejelentéséhez

Email fiókja buktatott le egy 23 éves férfit, súlyos fotókat tárolt a mobilján

Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György.

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség

Vasvillával szúrta ki egy kuncsaft szemét a prostituált férje Püspökladányban

Visszavonul a korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolt fideszes Simonka György

Bilincset és hurkos kötelet akasztottak Simonka György házának ajtajára