Bűnügy

Gyilkosság történt Békásmegyeren, három embert őrizetbe vettek

Baleset

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Bűnügy

6 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosságra derült fény Kiskunlacházán

Felfüggesztették a fideszes mentelmi jogát, akit milliárdos maffiaügyben gyanúsítanak

Többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt fogják kihallgatni Simonka Györgyöt, akinél 45 százalék volt a leadó.

Simonka György
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyhangú döntéssel felfüggesztette az Országgyűlés hétfőn Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki egy 1,4 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás ügyében.

A mentelmi bizottság által benyújtott és a parlament által elfogadott előterjesztésben azt írták: Polt Péter legfőbb ügyész

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hivatali vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt szerint az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege – olvasható a határozatban -, hogy Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult,

magyarán szétlopta az EU-forrásokat.

A tényállást a NAV által lefolytatott ellenőrzések bizonyítékai, lefoglalt iratok, közbeszerzések iratai, valamint könyvelési iratok, az ügyben eddig kihallgatott gyanúsítottak vallomásai, továbbá szakértői vélemények és tanúvallomások támasztják alá.

„Általában 45 százalékát szolgáltassák vissza”

Az ügyészség szerint Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben, a beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Ez is érdekelhet:
Török külügyminiszter: még nincs meg a szaúdi újságíró holtteste

Kapcsolódó hírek

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Simonka azt ígéri, vallomást tesz az őt kizáratni akaró fideszesről

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség

Bilincset és hurkos kötelet akasztottak Simonka György házának ajtajára

Fideszesek követelik Simonka György kizárását pártból

Visszavonul a korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolt fideszes Simonka György

Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György.

Kósa: „Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk”