Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Kultúra

Ingyenesen nézhető három klasszikus magyar film a Filmión vasárnap estig

Felfüggesztették a fideszes mentelmi jogát, akit milliárdos maffiaügyben gyanúsítanak

Többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt fogják kihallgatni Simonka Györgyöt, akinél 45 százalék volt a leadó.

RövidenRöviden
Felfüggesztették a fideszes mentelmi jogát, akit milliárdos maffiaügyben gyanúsítanak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyhangú döntéssel felfüggesztette az Országgyűlés hétfőn Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki egy 1,4 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás ügyében.

A mentelmi bizottság által benyújtott és a parlament által elfogadott előterjesztésben azt írták: Polt Péter legfőbb ügyész

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hivatali vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt szerint az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege – olvasható a határozatban -, hogy Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult,

magyarán szétlopta az EU-forrásokat.

A tényállást a NAV által lefolytatott ellenőrzések bizonyítékai, lefoglalt iratok, közbeszerzések iratai, valamint könyvelési iratok, az ügyben eddig kihallgatott gyanúsítottak vallomásai, továbbá szakértői vélemények és tanúvallomások támasztják alá.

„Általában 45 százalékát szolgáltassák vissza”

Az ügyészség szerint Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben, a beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetnek

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György. Simonka György.

Bilincset és hurkos kötelet akasztottak Simonka György házának ajtajára

Visszavonul a korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolt fideszes Simonka György

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség

Robbantással fenyegetőzött egy férfi Kisbajcson, egy nappal az esztergomi tragédia után