Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Párbeszéd: azonnal indítsák el Gruevszki kiadatási eljárását

Orbán Viktor Macedóniában 2017 szeptemberében, balról Nikola Gruevszki lapogatja a karját.
Orbán Viktor Macedóniában 2017 szeptemberében, balról Nikola Gruevszki lapogatja a karját. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatási eljárását.

Mint ismert, Magyarországra menekült bebörtönzése elől Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hivatali visszaélés miatt akarnak rács mögé dugni. A legfrissebb hír a témában az volt, hogy a macedón 1TV úgy értesült, Gruevszkit Orbán Viktor otthonában rejtegetik. Ezt egyébként Havasi Bertalan, Orbán sajfóőnöke kacsának minősítette.

A Párbeszéd most azt követeli Orbán Viktortól, hogy indítsa meg Gruevszki kiadatási elárást. A párt szóvivője, Barabás Richárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint azt mondta, hogy

Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a „helye a rács mögött van”. Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie „kétkulacsos játékát”, állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni

– fogalmazott.

A magyar kormányfőnek emellett azonnal válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, „ha úgy tetszik, egy illegális migráns”, a déli határon. Orbán Viktornak azokra a hírekre is reagálnia kell, amelyek szerint a saját házában bújtatja Nikola Gruevszkit – jelentette ki a szóvivő.

Az MTI felidézte, hogy Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Arról viszont az MTI egy szót sem ejt, hogy Szijjártó Péter kedden sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Gruevszki Magyarországra menekülését a 444 cikke szerint. A nyilatkozat után nem sokkal a macedón rendőrség is megerősítette azt, hogy nálunk vendégeskedik a jogerősen elítélt egykori vezető.

Kapcsolódó friss hírek

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kiadták a riasztást: szerdán 6 megyét ér el a durva zivatar

Leitatott, bedrogozott egy kiskorút egy férfi, hogy abuzálja, egy másikkal egy gyermekotthonban „végzett szexuális cselekményt”