Közlekedés

Minimális emberség sincs már: a Wizz Air szállítja a magyar paralimpiai csapatot

Belföld

Orbán Viktor bekeményít, újra bíróság elé rángat számos újságot

Sport

Elhunyt Antal Attila, az edzésbalesetet szenvedett kerékpáros

Párbeszéd: azonnal indítsák el Gruevszki kiadatási eljárását

Nikola Gruevszki, Orbán Viktor
Orbán Viktor Macedóniában 2017 szeptemberében, balról Nikola Gruevszki lapogatja a karját. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatási eljárását.

Mint ismert, Magyarországra menekült bebörtönzése elől Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hivatali visszaélés miatt akarnak rács mögé dugni. A legfrissebb hír a témában az volt, hogy a macedón 1TV úgy értesült, Gruevszkit Orbán Viktor otthonában rejtegetik. Ezt egyébként Havasi Bertalan, Orbán sajfóőnöke kacsának minősítette.

A Párbeszéd most azt követeli Orbán Viktortól, hogy indítsa meg Gruevszki kiadatási elárást. A párt szóvivője, Barabás Richárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint azt mondta, hogy

Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a „helye a rács mögött van”. Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie „kétkulacsos játékát”, állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni

– fogalmazott.

A magyar kormányfőnek emellett azonnal válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, „ha úgy tetszik, egy illegális migráns”, a déli határon. Orbán Viktornak azokra a hírekre is reagálnia kell, amelyek szerint a saját házában bújtatja Nikola Gruevszkit – jelentette ki a szóvivő.

Az MTI felidézte, hogy Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Arról viszont az MTI egy szót sem ejt, hogy Szijjártó Péter kedden sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Gruevszki Magyarországra menekülését a 444 cikke szerint. A nyilatkozat után nem sokkal a macedón rendőrség is megerősítette azt, hogy nálunk vendégeskedik a jogerősen elítélt egykori vezető.

Ez is érdekelhet:
Tagadják, hogy a miniszterelnöknél bujkálna Nikola Gruevszki

Kapcsolódó hírek

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Nem adja ki Magyarország Nikola Gruevszkit

Az EP felszólította Magyarországot, hogy adja ki Gruevszkit Macedóniának

Direkt36: egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Megszólalt a Budapesten bujkáló volt macedón miniszterelnök

Megszüntették a nyomozást Nikola Gruevszki Magyarországra szökése ügyében

Lefotózták Gruevszkit, még mindig Budapesten kujtorog

Rózsadombi luxusétteremben kapták le ma Gruevszkit, videón, ahogy elhajtott