Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Bűnügy

Fejbe lőtte magát egy férfi Budán, a szomszédok hallották a lövést

Bűnügy

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Párbeszéd: azonnal indítsák el Gruevszki kiadatási eljárását

Harta ViktorHarta Viktor
Orbán Viktor Macedóniában 2017 szeptemberében, balról Nikola Gruevszki lapogatja a karját.
Orbán Viktor Macedóniában 2017 szeptemberében, balról Nikola Gruevszki lapogatja a karját. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatási eljárását.

Mint ismert, Magyarországra menekült bebörtönzése elől Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hivatali visszaélés miatt akarnak rács mögé dugni. A legfrissebb hír a témában az volt, hogy a macedón 1TV úgy értesült, Gruevszkit Orbán Viktor otthonában rejtegetik. Ezt egyébként Havasi Bertalan, Orbán sajfóőnöke kacsának minősítette.

A Párbeszéd most azt követeli Orbán Viktortól, hogy indítsa meg Gruevszki kiadatási elárást. A párt szóvivője, Barabás Richárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint azt mondta, hogy

Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a „helye a rács mögött van”. Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie „kétkulacsos játékát”, állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni

– fogalmazott.

A magyar kormányfőnek emellett azonnal válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, „ha úgy tetszik, egy illegális migráns”, a déli határon. Orbán Viktornak azokra a hírekre is reagálnia kell, amelyek szerint a saját házában bújtatja Nikola Gruevszkit – jelentette ki a szóvivő.

Az MTI felidézte, hogy Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Arról viszont az MTI egy szót sem ejt, hogy Szijjártó Péter kedden sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Gruevszki Magyarországra menekülését a 444 cikke szerint. A nyilatkozat után nem sokkal a macedón rendőrség is megerősítette azt, hogy nálunk vendégeskedik a jogerősen elítélt egykori vezető.

Ezek is érdekelhetnek

Megszüntették a nyomozást Nikola Gruevszki Magyarországra szökése ügyében

Menczer Tamás: aggódom a svéd demokráciáért!

Nem adja ki Magyarország Nikola Gruevszkit

Megszólalt a kutyapártos nő megvesztegetésével lebukott fideszes: elképesztő mesével állt elő

Direkt36: egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Megszólalt a Budapesten bujkáló volt macedón miniszterelnök