Nem adja ki Magyarország Nikola Gruevszkit

Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én.
Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem állnak fenn a kiadatás feltételei a nemzetközi elfogatóparancs és a macedónok kiadatási kérelem vonatkozásában – hangzott el a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön, ahol a Magyarországra menekült/menekített volt macedón kormányfő ügyét tárgyalták.

A hvg.hu tudósítása szerint Nikola Gruevszki őrizete megszűnt, a bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A cikk szerint Gruevszkivel szemben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal határozatot hozott, 2018. november 20-án menekültnek ismerte el, ezt a 2019. április 5-i végleges határozatában a menekültstátuszt fenntartotta.

A bírói indoklás szerint a menekültstátuszt kapott személy annak az államnak nem adható ki, ahonnan elmenekült.

A tárgyaláson jelen volt a hazájában korrupcióért elítélt volt macedón kormányfő is, napszemüveget és baseballsapkát viselt végig, nem válaszolt újságírói kérdésekre, ahhoz sem járult hozzá, hogy képfelvétel készüljön róla.

Kapcsolódó hírek