A Miniszterelnökség elismerte, hogy különleges eljárásban pátyolgatják a macedón politikusbűnözőt

Nikola Gruevszki (középen, a kamerába nézve) 2014-ben Brüsszelben, az Európai Néppárt találkozóján.
Nikola Gruevszki (középen, a kamerába nézve) 2014-ben Brüsszelben, az Európai Néppárt találkozóján. Fotó: Wikipedia.org

Hosszú hallgatás után megszólalt a Miniszterelnökség a börtön elől Magyarországra szökő putyinista macedón ex-miniszterlenök ügyében, eszerint Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz.

Gruevszki szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon – tették hozzá.

Azt is írták: a magyar hatóságok

biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik – tették hozzá.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak – írta közleményében a Miniszterelnökség.

Macedónia: Magyarország adja ki Gruevszkit

Amint azt korábban írtuk, a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól. Ezt Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán jelentette be Szkopjéban.

Zaev a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott.

Kapcsolódó hírek