Direkt36: egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Beavatkoznak más ország belügyeibe!

Közel egymilliárd forintnyi gyanús pénzmozgást mutatott ki magyar hátterű médiacégeknél Észak-Macedónia Pénzügyi Rendőrsége – írja a Direkt36 a szlovén Ostro és a macedón IRL munkatársaival közösen készített oknyomozó cikkében.

A külföldi hatóság Habony Árpád volt üzlettársának, a Ripost társalapítójának, Schatz Péternek a szlovén és macedón cégei közötti nagy értékű átutalásokat vizsgálta. Megállapították, hogy a 2017 óta a kormánypárti média balkáni terjeszkedésének egyik kulcsfigurájának számító Schatz szlovéniai Ripostja 2017 augusztusa és 2019 februárja között

összesen 2,85 millió eurót utalt a macedóniai Target Media nevű cégnek, amely szintén az ő tulajdonában áll.

A macedón Pénzügyi Rendőrség vezetője szerint Magyarországról érkezett a pénz, melyet a balkáni média finanszírozására költöttek. A gyanú szerint a cégek közötti kifizetések olyan számlák alapján történtek, melyek mögött nem volt valódi tevékenység, és gyanúsnak találták az átutalt pénz eredetét is.

Mindez a hatóság állítása szerint „a pénzmosás bűncselekmény egyes elemeinek elkövetésére utal”.

A Direkt36 cikke megjegyzi, a macedón szabályok szerint bármely olyan esetben indítható vizsgálat pénzmosás gyanújával, amikor tisztázatlan okból történik nagy pénzmozgás.

Kitérnek arra is, hogy a macedón Pénzügyi Rendőrséget 2003-ban hozták létre azért, hogy súlyos pénzügyi bűncselekményeket, például korrupciós és pénzmosási ügyeket derítsen fel. Nem független ugyanakkor a politikától, a pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik.

A magyar hátterű médiacégek ügyében Nikola Gruevszki bukását követően kezdett nyomozni a Pénzügyi Rendőrség. A vizsgálat eredményéről tavaly augusztusban értesítették a macedón ügyészséget, de a Pénzügyi Rendőrség tájékoztatása szerint az ügyészség egyelőre nem emelt vádat az ügyben. A Direkt36 érdeklődött a macedón ügyészségnél és a magyar rendőrségnél is, de nem kaptak válaszokat. A Fővárosi Főügyészség annyit közölt, hogy nincs tudomása a vázolt ügyről.

A Direkt36 a fentiek kapcsán kereste Schatz Pétert is, aki annyit mondott, túl elfoglalt ahhoz, hogy újságírókkal beszéljen.

Kapcsolódó hírek