Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Baleset

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Szkopje Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól

A bűnözők menedékévé váló Magyarországról beszélt a macedón kormányfő.

RövidenRöviden
Zoran Zaev macedón kormányfő.
Zoran Zaev macedón kormányfő. Fotó: Európai Bizottság

A macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól – jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott.

„Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot”

– vetette fel a kormányfő.

A Vesti.mk beszámolója szerint Zoran Zaev a sajtótájékoztatóján gyávának nevezte hivatali elődjét. Mint mondta: Nikola Gruevszki egész idő alatt azt állította, hogy vállalja a felelősséget, és Macedóniáért kész börtönbe is vonulni, hogy másokat ne állítsanak bíróság elé, amikor pedig eljött a felelősségre vonás ideje, elmenekült.

Zoran Zaev tagadta, hogy lett volna bármiféle korábbi politikai megállapodás közte és Gruevszki között arról, hogy utóbbi „megúszhatja a börtönbüntetést”.

„Meggyőződésem szerint Gruevszki előbb vagy utóbb visszatér, és letölti a büntetését, és a bíróság előtt azokban az ügyekben is védheti magát, amelyekkel még gyanúsítják” – fogalmazott a macedón kormányfő.

A macedón belügyminisztérium szerdán hangsúlyozta: egyetlen ok sincs arra, hogy Nikola Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

A politikusbűnöző kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Direkt36: egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Nem adja ki Magyarország Nikola Gruevszkit

Megszüntették a nyomozást Nikola Gruevszki Magyarországra szökése ügyében

Mi történt? Bencsik Andrásék durván beleszálltak az ajnározott Petőfi-filmbe: „minden vonatkozásban rossz lett”

Megszólalt Magyar Péter: nem hátrál, aljas eszköz

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért