Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Már csak 23 liter bort iszik a magyar évente

Ami állítólag minden korábbinál alacsonyabb, pedig az Agrárminisztérium szerint a magyar bor minősége európai szintű.

Már csak 23 liter bort iszik a magyar évente

A magyar bor „európai szintű”, kiváló minőségű termék, és a kormány szeretné, ha a magyar borászati vállalkozások még jobban fel tudnák venni a versenyt nyugat-európai társaikkal – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kaposváron szerdán.

Viski József szerint az államtitkárság az elmúlt években 40 milliárd forintot szánt borászati támogatásra, a keretösszegből mintegy 34 milliárd forintot kötöttek le, jövő januártól pedig újabb 50 milliárddal segítik a borászati, élelmiszeripari vállalkozásokat.

Egy borászat legfeljebb 200 millió, egy élelmiszeripari szereplő 500 millió forintot nyerhet el, a nyertesektől nagyobb hozzáadott érték előállítását és a foglalkoztatás bővítését várják – jegyezte meg.

Sajnos egyre kevesebbet iszunk

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

minden korábbinál alacsonyabbnak nevezte a magyarországi átlagos éves borfogyasztást, amely 23 liter személyenként,

s szólt arról is, hogy a magyar bor a minőségét tekintve hiába érne többet, sokak számára az ezer forintos palackonkénti ár „a megközelítendő cél”.

Légli felhívta a szőlő– és bortermelők figyelmét az öngondoskodás szükségességére. „Nagy a verseny, meg kell barátkoznunk azzal, hogy hosszú távon lehet, azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak” – közölte.