Belföld

Magyar Péter a hazaáruló elszólásával lebukott „politikai igazgatónak”: Bye, bye Szása

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar válogatott sportoló

Bűnügy

Megöltek ma hajnalban egy 24 éves férfit Dunaföldváron

Sortűz Orbán Viktorra az EP-ben: „az orbáni rezsim alapja a korrupció”, „meg akarjuk tartani a magyarokat, de Orbán Viktort nem”

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én. Fotó: MTI/Purger Tamás

Az erőt és az egységet nevezte a valódi keresztény-konzervatív vezetők tulajdonságának Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerdán Strasbourgban, az EP plenáris ülésének az uniós tanács soros magyar elnökségi programjának ismertetéséről folytatott vitán, azt vetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök szemére, hogy „nem patriotizmust, hanem egoizmust és nacionalizmust képvisel”.

A frakcióvezető korrupcióval vádolta a magyar kormányt, felhívva a figyelmet arra, hogy „már csaknem 400 ezer magyar hagyta el Magyarországot a korrupció miatt”. „A korrupció megöli Magyarország jövőjét” – jelentette ki.

Méltatta emellett Magyar Péter EP-képviselőt, a Tisza Párt elnökét leszögezve, hogy az ellenzéki politikussal Magyarország visszatért az EP-be.

Emellett bírálta Orbán Viktor moszkvai útját is, amelyről azt mondta, nem a békét, „hanem a háború elnyújtását” szolgálta.

Másokat okol saját hozzá nem értése miatt

A vitán felszólaló Iratxe Garcia Pérez, a szociáldemokrata frakció vezetője hamisnak nevezte Orbán Viktor patriotizmusát, amellyel szerinte a magyar kormányfő „lerombolja a demokráciát és a máskéntgondolkodók jogait”, továbbá azt vetette a magyar miniszterelnök szemére, hogy nem ad védelmet a nemi alapú erőszak áldozatainak és az LMBTQ-kisebbség tagjainak.

Mint mondta, a valódi keresztény értékek az emberi méltóság, az idegenek védelme, azonban „lezárni a határokat a menekülők elől a keresztény értékek elárulása”. Úgy vélte, Orbán viktor számos bajért az Európai Uniót okolja, „és ez az igazi populizmus, ha másokat okolunk saját hozzá nem értésünk miatt”.

Az orbáni rezsim alapja a korrupció

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció elnöke, Valerie Hayer a bíróságok függetlenségét és a szabad sajtót kérte számon Orbán Viktoron, és leszögezte: „az orbáni rezsim alapja a korrupció”.

„Migránsbuszokat küldene Brüsszelbe, ám a valóság az, hogy ezek a buszok már elindultak, csak éppen magyarok ülnek rajtuk”

– jelentette ki, hozzátéve: „az Európai Unió Tanácsában el kell venni Magyarországtól a szavazati jogot”. A magyar néphez szólva a frakcióvezető kiemelte, „számíthatnak ránk, ha szabadságjogaikat meg akarják nyirbálni”. Mint mondta, 2004-ben a magyarok igent mondtak az EU képviselte szabadságjogokra, hozzátéve:

„meg akarjuk tartani a magyarokat, de Orbán Viktort nem”.

Az EU „megvédi a Magyarországon élők jogait”

Terry Reintke, az Európai Zöldek részéről szintén a korrupciót vetette Orbán Viktor kormánya szemére, amely szerinte „a magyar demokráciát egy hibrid rendszerré változtatta”.

„Az Európai Unió reményt ad az embereknek, hogy a jogállamiság lebontásának és a nepotizmusnak igenis vannak következményei” – fogalmazott a politikus, kiemelve: az EU „megvédi a Magyarországon élők jogait”.

Lábbal tapossa a munkavállalói jogokat

Martin Schirdewan, a Baloldal képviselőcsoportjának társelnöke nagy hibának nevezte Magyarországra bízni az Európai Tanács soros elnökségét, a magyar kormány szemére pedig elsősorban a szakszervezetekkel való bánásmódot és „a munkavállalói jogok lábbal taposását” vetette. Mint mondta, a kormány „a közszolgáltatások mennyiségének csökkentésével, minőségének rontásával, a munkanélküli támogatás csökkentésével

saját lakosságát sújtja”, miközben, mint mondta, „évről évre milliárdnyi eurókat vesz fel a gyűlölt Brüsszeltől”.

A politikus felszólította a magyar kormányt, adja ki Németországnak „a magyar őrizetben lévő antifasisztákat” és leszögezte: meg kell szüntetni a kiadatást Magyarországra, „mert a magyar jogállamiság nem felel meg az ezzel kapcsolatban előírtaknak”.

Ez is érdekelhet:
Brutális üzemanyag-drágulás jön csütörtökön

Kapcsolódó hírek

Brutális járatritkítás jöhet, rengeteg utast érint Lázárék legújabb pusztítása

Dermesztő vádbeszéd, ahogy perceken át sorolta Orbán Viktor bűneit Magyar Péter az EP-ben 

Orbán bejelentette, hogy „Magyarországon a migránsok száma nulla”, de azt mindet Brüsszelbe fogjuk szállítani

Magyar Péter ultimátumot küldött Orbán Viktornak

Orbán most egymillió forintos átlagfizetéssel hülyíti az EU legszegényebb országát

Orbán Viktor mostantól bármikor, mindenféle korlátozás nélkül léphet be a Sándor-palotába

Strasbourgban vágták Orbán arcába, hogy hazaáruló: rémülten pislogott a miniszterelnök

Magyar Péter fingatja a fideszes mamelukokat az Európai Parlamentben

Orbán: Brüsszel főterére szállítjuk a Magyarország kapuját döngető migránsokat