Belföld

Magyar Péter felmosta a padlót a közmédia propagandistáival: önök éjjel-nappal hazudnak, akkor is, amikor kérdeznek

Belföld

Orbán Szingapúrban rejtegethet valamit? Magyar Péter ismét kemény kérdéseket intézett a kormányfőhöz

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar válogatott sportoló

Újra elmeszelték Orbán maffiaállamát Strasbourgban: „Meg kell védeni a magyar társadalmat a kormányától”

2018 óta tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon Tineke Strik, az Európai Parlament új állandó magyar jelentéstevője szerint, aki kedden Strasbourgban a többi között

  • a bírói függetlenség hiányát és
  • a korrupció elharapózását vetette a magyar kormány szemére.

Strik az Európai Parlament plenáris ülése alkalmából többedmagával tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti, 2018-ban indult eljárás óta a jogállamiság helyzete rosszabb lett, a többi között azt emelve ki példaként, hogy Magyarországon az Európai Unió Bíróságának több döntését máig sem hajtják végre.

A holland zöldpárti képviselő emellett a többi között a médiapluralizmus hiányára, az emberi jogi jogvédők elleni lejáratókampányokra figyelmeztetett, azt vetve a magyar kormány szemére, hogy „mindezt legalizálta a szuverenitásvédelmi törvénnyel„.

„A jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok – az Európai Unió talpkövei – ilyetén nyílt megsértései iránt az EU-nak zéró toleranciát kell tanúsítania” – szögezte le, hozzátéve, hogy a meglévő eszközök mellett újakra is szükség lehet a magyar jogállamiság védelme érdekében.

„A soros magyar uniós elnökség a demokrácia védelméről beszél, ám miként vehető ez komolyan egy ország részéről, amely folyamatosan megkerüli a parlamentjét és rendeletekkel kormányoz? A magyar elnökség azt állítja, elkötelezett az átláthatóság és integritás mellett, de az Integritás Hatóságnak nincsenek jogkörei. Hogyan tartható továbbá hitelesnek a korrupció elleni harc iránti elkötelezettsége, amikor az EU egyik legkorruptabb kormányának tartják?”

– tette fel a kérdést a képviselő.

Strik szükségesnek nevezte, hogy az új Európai Parlament – „ahogy az előző is” – gyakoroljon teljes nyomást Magyarországra a jogállamisági helyzet javítása érdekében, „mert a jelenség más tagállamokra is átterjed”.

„Meg kell védeni a magyar társadalmat a kormányától”

A sajtótájékoztatón felszólalt Michal Wawrykiewicz, az Európai Néppárt (EPP) egyik képviselője is, aki a bírói függetlenség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: „meg kell védeni a magyar társadalmat a kormányától”.

Fabienne Keller, a Renew Europe képviselőcsoport egyik tagja leszögezte: „ha Magyarország ma lenne EU-tagjelölt, nem teljesítené a tagsághoz szükséges feltételeket”.

„Itt az idő, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar emberek felé, de határozottak legyünk Magyarország kormányával szemben” – jelentette ki.

Ez is érdekelhet:
Elgázolt egy embert a vonat Gödön

Kapcsolódó hírek

Újabb pedofilbotrány: letartóztattak egy házaspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Elgázolt egy embert a vonat Gödön

Felfüggeszti az EU a csatlakozási folyamatot Georgiával, pedig csak azt csinálják, amit Orbánék is

Ha kérdeznéd, hol a pénz: közbeszerzés nélkül köt milliárdos szerződéseket a MÁV leányvállalata NER-es cégekkel

Van pofája: 3,3 milliárdból újítják fel a Lázár János kastélyához vezető utat

Tízmilliárdos túlárazást állapított meg az Integritás Hatóság egy uniós projekt kapcsán

Szórja a tízmilliós prémiumokat Karácsony Gergely, még a MÁV-Start vezetőjének is jutott

Ömlenek a Szerencsejáték-milliárdok a NER-es „művészekhez”, lakájokhoz, fideszes politikusok testvéreihez

Litván külügyér: Magyarország nem a békét, hanem az oroszokat képviseli a tárgyalóteremben