Gazdaság

Jó hírt kaptak az albérletben élők

Kultúra

Őrjöngve esett neki az RTL-nek Vidnyánszky Attila, miután arról kérdezték, miért nem ő hívta fel Kulka Jánost, ahogy szokás

Közlekedés

Megbénul holnaptól Budapest, kezdődik Orbán háromnapos hazaárulás-expója

Elfogadták a „szuverenitásvédelmi törvényt”, mostantól bárkit meghurcolhatnak, aki nem kormánypárti

Orbán Viktor exkluzív interjút ad az M1 propaganda-csatornájának 2021. március 31-én.
Orbán Viktor exkluzív interjút ad az M1 propaganda-csatornájának 2021. március 31-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Elfogadta a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt kedden a Mi Hazánkkal kiegészült fideszes többségű Országgyűlés, létrejöhet a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A törvény preambuluma szerint Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri „jogellenes támadás”. Évek óta tetten érhető befolyásszerzési kísérletek történnek, amelyek során külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni az országban – hergel a szöveg, hogy aztán erre azt a megoldást hozza:

kell egy szervezet, ami indoklás nélkül bármely személy vagy szervezet ellen vizsgálatot indíthat, ha úgy ítéli meg, hogy a nemzeti érdek ellen fenekedik.

A hivatal elnökére személyesen Orbán Viktor tesz javaslatot – először január 1-jéig –, az elnököt a fideszes köztársasági elnök nevezi ki, aminek első alkalommal 2024. február 1-jéig kell megtörténnie; az elnök megbízatása hat évre szól, az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan mentelmi jog illeti meg.

A hivatal feltárja és vizsgálja a más állam, valamint külföldi szerv vagy szervezet és természetes személy érdekében végzett érdekképviseleti tevékenységeket, az információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységeket, a demokratikus vita, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket – és ennél konkrétabbakat a törvény szövege sem tartalmaz, vagyis jóformán bárkire, bármiért ráhúzható lesz gumiszabályként a nemzeti szuverenitás elleni vétés, aki nem átallja az Orbán-kormányt kritizálni, s mindeközben a hivatalnak még valamilyen külföldi pénzforrással is sikerül összefüggésbe hoznia.

A dolog szépségét, a méltán híres „fejlett magyar jogállamiság” csúcsdíszét pedig az adja meg, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésével szemben semmiféle jogorvoslatnak nincs helye, a hivatal által megtámadott személyek és szervezetek még csak bírósághoz sem fordulhatnak panaszaikkal.

A „Szuverenitásvédelmi Hivatal” kártékony és jogállamellenes, mégsem félemlítheti meg a független médiát címmel szerdán számos hazai újság jelentetett meg közös nyilatkozatot, melynek aláíróihoz ezúton a Röviden.hu szerkesztősége is csatlakozik.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!