Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Belföld

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Óriási diplomáciai botrányt okozott Orbán Viktor a moszkvai látogatásával – őrjöng az Unió

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Békemissziónak” nevezte Orbán Viktor moszkvai látogatását Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, de az Európai Bizottság ezt máshogy látja – derül ki Eric Mamer pénteki sajtótájékoztatójából.

A 444.hu által szemlézett tájékoztatón az Európai Bizottság főszóvivője úgy fogalmazott:

„Ez a látogatás Moszkvába komolyan kérdésessé teszi, hogy a Bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson a soros elnökséget betöltő Magyarországra.”

Mamer azt is elmondta, sem Orbán, sem a magyar kormány bármelyik tagja nem egyeztetett semelyik EU-s testülettel sem, mielőtt a magyar miniszterelnök elutazott volna Moszkvába.

Az Európai Bizottság főszóvivője emlékeztetett, az Uniónak létezik világos álláspontja az orosz-ukrán háborúról, ezekről döntéseket hoztak, amelyeket Orbán is támogatott.

„Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal”

– húzta alá Mamer.

Josep Borrell is hasonló véleményen van, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az MTI szerint közleményében hangsúlyozta:

„Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.”

Borrell emlékeztetett, az orosz agresszióval kapcsolatos uniós álláspont kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt, így Orbán Viktor semmilyen formában nem képviseli az EU-t.

„A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor”

– hangoztatta az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta: „a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint”. Csak az egység és az elszántság nyitja meg az utat egy átfogó, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában – húzta alá.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács egyértelmű a tekintetben, hogy Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül – szögezte le.

Ez is érdekelhet:
Meghalt az egyik legismertebb magyar futballszakértő

Kapcsolódó hírek

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Jó hírt közöltek a meteorológusok, a jövő héten fellélegezhetünk

Levelet kaptak a diplomások Orbán Viktortól

Orbán Viktor Washingtonba érkezett

Orbán Viktor már Kínában csúszik-mászik

Török Gábor: ez Orbán Viktor első igazán látványos nemzetközi sikersztorija

Orbán Viktor szerint a tragikus kijevi rakétatámadás is őt igazolja

Orbán: „Fontos intézkedések várhatók. Például nem lesz adó a borravalón”

Orbán Viktor bekeményít, újra bíróság elé rángat számos újságot