Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a hvg.hu a cseh Deník N napilap nyomán.

A német Spiegel szerint a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. Erről maga Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be szerdán, hozzátéve: a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”.

A Deník N arról írt, hogy a „Voice of Europe” híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

A Voice of Europe szerda este már nem volt elérhető.

Azt is írták, egyes európai politikus, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak

– írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett. Csehország felvette szankciós listájára a „Voice of Europe”-ot és annak feltételezett támogatóit.