Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

VSquare: Orbán és a Kreml is beavatkozott a szlovák választásba

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A 2020-as szlovákiai választáson Magyarország és Oroszország közösen próbálta meg segíteni a Peter Pellegrini által vezetett szlovák kormány hatalmon maradását – állítja a VSquare hírszerzési anyagokra hivatkozva. Az angol nyelvű oknyomozó portál cikkét a Telex szúrta ki.

Az iratok szerint a 2018-as újságíró-gyilkosság utáni kormányellenes hangulat miatt hatalmát féltő Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök 2020 februárjában Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fordult segítségért.

Pellegrini úgy vélte, egy oroszországi látogatás vonzó lenne a szlovák választók számára, és növelné a választási esélyeit. Ezért Orbánhoz fordult, hogy segítsen neki elintézni egy hivatalos meghívást Moszkvába.

Az iratok szerint az orosz és a magyar kormány magas szintű megbeszéléseket folytatott Pellegrini hatalomban tartásának megsegítéséről.

A szlovák miniszterelnök végül tényleg megkapta az oroszországi meghívót, de a választást így is elvesztette Igor Matovič pártjával (OLANO) szemben, és csak 38 helyet szerzett a 150 fős parlamentben

A Telex emlékeztet, Pellegrini – aki most államfő szeretne lenni – elnökjelöltségét támogatja a jelenlegi szlovák miniszterelnök Robert Fico is, akit erősen bírálnak oroszbarát politikája, valamint a civil szervezetek, a független média és a szlovák állam korrupcióellenes szervei elleni kemény fellépése miatt. Ha Pellegrini győz, valószínűleg simán alá fogja írni Fico vitatott intézkedéseit, szemben Zuzana Čaputová leköszönő elnökkel vagy Pellegrini fő kihívójával, az ellenzék által támogatott Ivan Korčok volt külügyminiszterrel.

A Telex kérdéseket küldött Peter Pellegrini és Orbán Viktor sajtósainak, az Oroszországi Föderáció miniszterelnöki hivatalának és külügyminisztériumának, illetve a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Egyelőre csak utóbbi válaszolt, közleményükben nem tagadták az oknyomozók értesüléseit:

„Ahogyan azt Szijjártó Péter elmondta, amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan kérést kap, hogy segítsen más országok kapcsolatfelvételében vagy kapcsolattartásában, és az a kérés nem ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, akkor mindig segíteni szoktunk. Ezt hívják diplomáciának”

– írta Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten