Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bekérette a szlovák külügyminisztérium a magyar nagykövetet Szijjártó Péter kampányolása miatt

Bekérette a szlovák külügyminisztérium a magyar nagykövetet Szijjártó Péter kampányolása miatt
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseire hivatkozva – közölte a szlovák tárca a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Balogh Csaba nagykövetet arra kérték, hogy tolmácsolja a magyar diplomácia vezetőjének a szlovák fél fenntartásait „a szlovákiai választási kampányba való beavatkozásával és konkrét politikai szubjektumok támogatásával” kapcsolatban.

„A szlovák külügyminisztérium úgy véli, az ilyen cselekedetek túllépnek a sztenderd diplomáciai kommunikáción”

– közölte a minisztérium Szijjártó Péter szeptember 26-i és 27-i látogatása során, dél-szlovákiai településeken tartott gyűléseken tett kijelentéseire hivatkozva. Hozzátették: Szlovákia normális szomszédi kapcsolatok építésében érdekelt Magyarországgal, arra akar építeni, ami összeköt, és a jövőbe kíván nézni.

Beleavatkozik a választási kampányba

Szijjártó Péter kedden és szerdán Szlovákiában részt vett a Szövetség kampányrendezvényein, mivel szombaton előrehozott parlamenti választást tartanak északi szomszédunkban.

A magyar külügyér – aki máskor éktelen patáliát rendez, ha más országok politikusai a mi belügyeinkbe „avatkoznak bele” – mindkétszer arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”. Az Eduard Heger vezette Demokraták szerint ezzel Magyarország durván beavatkozik a választási kampányba. Miután Szijjártó Péter korábban kommentálta Tibor Gašpar, a Smer jelöltje ellen indult eljárást, így a Napunk nevű oldal rákérdezett arra, hogy a magyar külügyminiszter ezt sem tekinti-e a szlovákiai kampányba való beavatkozásnak. Szijjártó Péter azzal reagált, hogy ő egy globális jelenségről beszélt.

Kapcsolódó friss hírek