Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

„De legalább kormányozni tudnak”: elérte a 110 milliárd forintot a kórházak adóssága

Csak a legutóbbi hónapban mintegy 30 milliárd forinttal nőtt a kórházak kifizetetlen számláinak összege.

Védőfelszerelést viselő orvosok ultrahangos vizsgálatot végeznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én.
Védőfelszerelést viselő orvosok ultrahangos vizsgálatot végeznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint február végén 88,4 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ami a „modellváltó” orvosi egyetemi klinikákkal együtt eléri a 110 milliárd forintot is – vette észre az Economx.

A kórházak 88,4 milliárdos tartozásának nagy része, 83,2 milliárd forint szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni tartózás (ebből 2,8 milliárd forint államháztartáson belülre irányul). Közel 0,8 milliárd forint az állammal, több, mint 0,4 milliárd forint pedig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjával szembeni tartozás.

A lap azt írja, a három legnagyobb orvostechnikai beszállító múlt héten megkongatta a vészharangot. Azt mondták, hogy egy évtizedes probléma a kórházi adósságok ügye, és úgy döntöttek, hogy az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a tagvállalatok tapasztalatai alapján

a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik már ki az intézmények.

A cikkből az is kiderül, a kórházi leállások 10-15 százalékában az eszközhiány áll. Ezt már Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója mondta, aki szerint ez a helyzet nem fog javulni, ha az adósságokat nem rendezik, sőt inkább romlani fog.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten