Vége a fosásnak: 25 gíroszost zárattak be súlyos higiéniai szabálytalanságok miatt

girosz
Fotó: gyrostesok.hu

Kiterjedt razziát tartott a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a kormányhivatalok az elmúlt hetekben:

a szakemberek 350 vendéglátóegységet ellenőriztek, 85 esetben eljárást indítottak, 25 helyet azonnal bezártak, és több mint 17 millió forint értékben szabtak ki bírságot (de több eljárás még folyamatban van).

A hatóság hétfői közlése szerint az országos vizsgálat elrendelésére a korábbi „negatív ellenőrzési tapasztalatok alapján” került sor.

Az NKFH és a kormányhivatalok ellenőrzései alapján súlyos higiéniai szabálytalanságok miatt 25 vendéglátóhely működését ideiglenesen fel kellett függeszteni. Ezeknél az egységeknél többek között túlzott zsúfoltságot, valamint erősen szennyezett hűtő- és munkafelületeket találtak. A fogyasztók tájékoztatása sem mindenhol felelt meg az előírásoknak: a vizsgált létesítmények 17 százalékában nem tüntették fel megfelelően az allergéneket. Összesen 197 tételt, mintegy 1300 kilogramm mennyiségben nyomonkövethetetlenség, jelölési hiba, lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő miatt vontak ki a forgalomból.

Legtöbbször a higiéniával volt gond

A leggyakrabban előforduló problémák (az esetek 35 százalékában) a higiéniai előírások nem megfelelő betartásából adódtak. Tipikus hiányosság volt, hogy nem biztosítottak megfelelő kézmosási lehetőséget; hiányzott a kézfertőtlenítő. Gyakran előfordult az is, hogy az egységek nem rendelkeztek külön előkészítő helyiséggel, vagy annak mérete nem volt elegendő a biztonságos munkavégzéshez.

Ennek ellenére sok helyen saját nyársat készítettek, illetve tisztítatlan zöldségeket használtak fel. Mindez ahhoz vezetett, hogy az eszközök keveredtek a nyers húsok és a kész ételek előkészítése során. Több esetben a fertőtlenítő hatású mosogatószer sem állt rendelkezésre

– sorolta a hatóság.

A dolgozók 24 százaléka nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel, az alapanyagok és a készételek nyomonkövetése pedig az ellenőrzött egységek 15 százalékában nem volt biztosított.

Az országos ellenőrzés célja a fogyasztók védelme és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése volt. A higiéniai hiányosságok komoly egészségügyi veszélyeket hordoznak, a nem nyomonkövethető alapanyagok pedig ellehetetlenítik a gyors reagálást egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma esetén. Ezért az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok ellenőrzései a jövőben is folyamatosak lesznek – jelezte a hatóság.

Vizsgálat indult a megmérgezett óvodások ügyében: eddig 470-en jelentkeztek panaszokkal

Légy dagasztotta a tésztát a baracskai pékségben

Riadót fújt a Nébih: veszett rókát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Mocskos pékséget zárt be a Nébih

Dermesztő videó kering Nagy Mártonról

Rétvári bejelentette: európai szintű a magyar digitális egészségügy!