Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket állapítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei ezúttal egy baracskai sütőipari üzemben.
A hatóság a feltárt jogsértések miatt az egységet azonnali hatállyal bezárta, és csaknem fél tonna élelmiszert vont ki a forgalomból.
A Nébih keddi bejelentése szerint az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van. Az üzemről azt írták:
- az egész területe koszos, szennyezett, takarítatlan volt, több helyiségben a kézmosóknál hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei;
- élő és elpusztult rovarok (muslica, légy, csótány) voltak az üzem teljes területén;
- a kelesztő szekrényekből a kondenzvíz a padozatra és egy vödörbe folyt;
- a kelesztő, sütő helyiségben található tálcák koszosak, erősen szennyezettek, a péklapát vége töredezett volt
– sorolta a közlemény.
A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás az előállított panírmorzsa és pizza élelmiszerekkel kapcsolatos gyártási és nyomonkövetési dokumentációt nem vezetett.
Közel fél tonna élelmiszert vont ki a forgalomból
A Nébih a súlyos hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és 9 tétel, összesen 488,84 kg nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és -fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki haladéktalanul a forgalomból, valamint megtiltotta azok forgalomba hozatalát és felhasználását.
A szakemberek elrendelték az üzemben előállított, még megfelelő minőségmegőrzési idővel rendelkező panírmorzsa és pizza tételek forgalomból való visszahívását is.
A Nébih közleménye ugyanakkor „megnyugtat”, hogy mivel az egység a lebukás óta kijavította az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hibákat, a hatóság „kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően” már újra is nyithatott (az eljárás és a bírság megállapítása ugyanakkor még folyamatban van).
Múlt heti hír volt, hogy Tiszavasváriban is retkes sütőüzemre csapott le a Nébih, ott is hemzsegtek a rovartetemek.