Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Folytatni kell a „fegyelmezett” fiskális politikát, mondta Varga Mihály, miután tavaly gyakorlatilag havonta összeomlott a költségvetés

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án.
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség, így idén is folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát – ragadtatta el magát Varga Mihály az iCon gazdaságpolitikai konferencián szombaton Sopronban, úgy magyarázva: a cél az, hogy 5 százalék környékén legyen az éves átlagos infláció.

A pénzügyminiszter azt mondta, meggyőződése szerint amíg az infláció mértéke nem megy vissza egy „moderáltabb tartományba”, addig csak korlátozottan lehet költségvetési költekezésbe fogni. (Nagy Márton néhány hete már arról beszélt, hogy az infláció „gyakorlatilag összeesett”; ember legyen a talpán, aki tudja követni, hogy most akkor a „moderált tartományba” sem érkezett még meg, vagy már a földön hempereg – a szerk.).

Abban konszenzus van, hogy az idei infláció jóval kisebb lesz, mint a tavalyi – nyugtatott meg Varga, hozzátéve, hogy „óriási eredménynek” tartja, hogy míg tavaly januárban 25,7 százalék volt az infláció, addig decemberben 5,5 százalék. Meglátása szerint az idei januári adat még kedvezőbb lesz.

Varga Mihály szerint a legnagyobb eszköze a monetáris politikának van, „egyre inkább megérett az idő, hogy a hozamok és az alapkamat is lejjebb jöjjön”.

Tavaly egyébként közel 4600 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás, és számtalanszor kellett módosítani a költségvetést, a tervezett hiány összegét rendre megemelve

– ennyit tehát arról, hogy mit jelent pénzügyminiszterül a „józan, mértékletes”, valamint „fegyelmezett” fiskális politika.

Kapcsolódó friss hírek