Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Már csak egyetlen szegényebb ország van Magyarországnál az EU-ban

A régió életszínvonala folyamatosan zárkózik fel a fejlettebb EU-tagországokéhoz, kivéve Magyarországot, ahol az életszínvonal folyamatosan romlik.

Orbán Viktor és Győzike a 2023-as Tranzit fesztiválon, Tihanyban.
Orbán Viktor és Győzike a 2023-as Tranzit fesztiválon, Tihanyban. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Miközben az Orbán-kormány és propagandája teljes hangerővel uszít Ukrajna ellen, mondván, micsoda hanyatlást hoznának az EU-ba, arról kevéssé esik szól, hogy Magyarország sem egy jogállami, gazdasági, fejlettségi mintaállam: már csak egyetlen szegényebb ország van nálunk az EU-ban, és az is rohamosan közelít előzni.

A Portfolio vette észre, hogy az EU statisztikai hivatala (tehát nem az, amelyik megrendelésre gyártja az inflációs adatot) ma adta ki az egy főre eső fogyasztás 2022-es számait. A friss adatok a korábbi közlés felülvizsgálatát jelentik, óriási változások nem is történtek benne, azok viszont inkább számunkra kedvezőtlenek.

Magyarországon az egy főre jutó végső fogyasztás vásárlóerő-paritáson az uniós átlag 71%-án áll, ami egy százalékpontos lefelé történő romlást jelent.

Bulgária mutatója 69 százalék (felfelé módosult) – egyedül az ő fogyasztásuk kisebb a magyarnál az unióban.

eurostat

Forrás: Eurostat

A régión belül 76%-on áll Horvátország, 77%-on Szlovákia (ez a mutató is felfelé módosult), Csehország 83%-os, Lengyelország 87%-os, Románia 86%-os értékkel szerepel a listában, a szlovén (90%) és az osztrák (118%) lakossági fogyasztás pedig már jóval magasabb, mint a magyar.

A Portfolio megjegyzi, általánosságban elmondható, hogy

a régió életszínvonala folyamatosan közelít a fejlettebb EU-tagországokéhoz, ezen belül azonban a magyar relatív pozíció folyamatosan romlik.

2001-ben a magyar AIC a (jelenlegi) 27 tagország közül még a 19. volt, 2007-ben a 23., 2012-ben a 25., tavaly pedig már a 26., utolsó előtti helyen tanyáztunk (és hol van még az Európa-rekorder magyar inflációval sújtott idei, 2023-as adat).

Itt tartunk tehát, erre mondja az Orbán-kormány, hogy „Ukrajna uniós tagsága abszurd és nevetséges” – mintha nem éppen Magyarország lenne az, amely mostanra gyakorlatilag minden mutató szerint az EU sereghajtójává vált.

Kapcsolódó friss hírek