Bűnügy

„Válogatott fenyegetéseket” kap, 24 órás védelmet javasoltak Magyar Péternek

Belföld

Összeverte egymást két fideszes politikus, kórházba kerültek

Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Manipulálták a számítást, hogy egy számjegyű legyen az infláció?

„Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?! – Mennyi a terv, elvtárs?”

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3).
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Megváltoztatta a módszertant” a kormánypropagandát kiszolgáló Központi Statisztikai Hivatal, jelentős részben ennek köszönhető, hogy októberben egy számjegyűre csökkent az infláció. A nyomorúságos „sikerről” már akkor ordított, hogy valami nem stimmel vele, amikor Gulyás Gergely egy csütörtöki Kormányinfón előre megígérte az egy számjegyű inflációt, majd – hogy, hogy nem – a KSH másnap reggelre ki is hozta, hogy 9,9% lett.

A Népszava most azt írja, már több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben 10 százalék alá csökkent volna az infláció. Ha ugyanis a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lenne.

Csakhogy az állami statisztikagyár hirtelen elkezdte más súllyal és módon figyelembe venni az energiaárakat, mint korábban

– erre elsőként Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke, a Párbeszéd országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet, de hasonló megállapításra jutott Katona Tamás statisztikus is, aki korábban szintén volt a KSH elnöke.

Mellár Tamás a Hírklikk.hu-n megjelent cikkben levezette, hogy októberben a KSH számítása szerint az energiaárak 16,1 százalékkal csökkentek, miközben a lakosság egy fillérrel sem fizetett kevesebbet az energiahordozókért. Valójában a gázárak esetében a KSH módszertani döntése szerint két termékről van szó: egyfelől a „lakossági piaci áras” termékről, másfelől pedig a rezsitámogatott gázról. Az előbbinek az ára jelentősen csökkent, számszerűen 30 százalékkal, míg a rezsitámogatott árak változatlanul maradtak.

Róna Péter a Népszavának szintén arról beszélt, hogy az infláció októberben 11 százalék felett lett volna a korábbi módszertannal számolva. A közgazdász emlékeztet rá, hogy nem azzal van gond, ha egy statisztikai hatóság megváltoztatja egy számítási módszertanát, ez bevett gyakorlat, ám ennek is van koreográfiája. Az egyik ilyen, hogy év közben nem változtatnak a szabályokon, hiszen ellenkező esetben megszűnik az összehasonlíthatóság.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Ismét drágul a benzin szerdán

Leszámol Józsefváros az agymosó hirdetőoszlopokkal

A GVH bejelentette, hogy a verseny „legyalulta az élelmiszer-inflációt”

Meghalt Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója

Átlagosan 3,8 százalékkal drágult az élet januárban a KSH szerint