Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Eurostat: negyedik negyedéve csökken a magyar GDP

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b5) és Nagy István agrárminiszter (b6).
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b5) és Nagy István agrárminiszter (b6). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Eurostat friss jelentése szerint 0,3 százalékkal csökkent március végéhez képest Magyarország GDP-je, mely tükrében hazánk hátulról a hetedik az uniós tagállamok között.

A Telex által szemlézett összefoglalóból kiderül, az EU átlaga stagnál, az euróövezet 0,1 százalékot erősödött. A legnagyobb gyengülés, 2,2 százalékos, a lengyel gazdaságnál látható.

Rámutatnak, a magyar GDP változása immáron négy egymást követő negyedévben mínuszos, éves összevetésben pedig még rosszabb a kép:

a magyar GDP 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest,

aminél csak az észt (mínusz 3%) és a svéd (mínusz 2,4%) adat rosszabb. Az Európai Unió gazdasága 0,4, az euróövezeté 0,5 százalékkal erősödött, utóbbihoz hozzáadták a 2023 elején csatlakozott Horvátországot is.

A Telex megemlíti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal már az augusztusi első becslésekor is -0,3, illetve -2,3 százalékkal számolt a második negyedévre Magyarországon. Az állami statisztikai hivatal úgy látja, leginkább az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá a csökkenéshez, amit ellenpontozott az idén jól teljesítő mezőgazdaság.

Az Eurostat vizsgálta a foglalkoztatottságot is, mely az uniós átlaggal megegyező mértékben, 0,1 százalékkal emelkedett Magyarországon a második negyedévben.

Kapcsolódó friss hírek