Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Kijött a hivatalos adat, szégyen: Románia megelőzte Magyarországot egy főre jutó GDP-ben

2,5-szer jobban fejlődött a román gazdaság az utóbbi években, mint a magyar.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hivatalossá vált, hogy a lenézett, lesajnált Románia a legismertebb fejlettségi mutató, a vásárlási paritáson (PPP) alapuló egy főre jutó GDP esetében immár megelőzte hazánkat – szúrta ki a Portfolio az Eurostat friss jelentésében.

A felmérésben részletezik, bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz:

2,5-szer gyorsabban fejlődött, mint a magyar.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU átlagának 76,6 százaléka volt, addig Romániában ez az arány 76,7 százalék.

Az egy főre jutó GDP tekintetében Magyarország továbbra is a sereghajtók között vegetál, és már csak öt EU-s tagállamot előzünk meg: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát. A Portfolio értékelése szerint aznabn a felzárkózási tempó üteme alapján az is elképzelhető, hogy idővel lettek és a horvátok is megelőznek bennünket.

Kapcsolódó friss hírek