Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Kiderült, mennyi megtakarítása van a magyaroknak; sokan csak visszafogottan tudnak félretenni

A K&H kutatása szerint a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabban gyarapodtak a megtakarítási összegek.

Építkezés Orbán Győző hatvanpusztai birtokán.
Építkezés Orbán Győző hatvanpusztai birtokán. Forrás: Partizán

A K&H friss kutatása szerint az idei harmadik negyedévben 3,4 millió forintra nőtt a megkérdezett háztartások átlagos megtakarítása, ami az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva közel 11 százalékos emelkedést jelent. A pénzintézet is megjegyzi ugyanakkor, hogy

ez mérsékeltebb növekedés, mint a korábbi években látott 19 és 24 százalék, ami részben az idei bizonytalanabb gazdasági környezettel és az inflációs nyomással magyarázható.

Mint írták, az idei évben a magas infláció, a recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások. Egy részük azonban a fizetések emelkedése mellett igyekezett növelni a tartalékait.

A pénzintézet rendszeresen figyeli a 20-65 éves, városban élő, legalább középfokú végzettségű népességet nem, kor, régió, városméret szerinti reprezentáló lakosok anyagi helyzetét. A legfrissebb adatokból pedig az látható, hogy szeptemberben a fizetés mellett az egyéb bevételeket is magában foglaló nettó összjövedelem a megkérdezettek háztartásaiban több mint 550 ezer forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi 514 ezer forinttal, azaz 7 százalékos volt az emelkedés.

Azt is írták, a havi kilengéseket kiegyensúlyozó negyedéves adatok szerint az idén július és szeptember vége között ezen háztartások nettó összjövedelme meghaladta az 539 ezer forintot, ami az egy évvel korábbi 503 ezer forinthoz képest hasonló mértékű, 7,1 százalékos emelkedésnek felel meg. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. Ebből következik, hogy két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások.

A bank közleménye szerint óvatosságra utal, hogy az anyagi helyzet függvényében a háztartások igyekeztek növelni a tartalékaikat.

Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni. A harmadik negyedévben a megtakarítások összege átlagosan meghaladta a 3,4 millió forintot. Ez 11 százalékos bővülést jelent, ami magasabb az összjövedelmek emelkedésének üteménél.

Ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabban gyarapodtak a megtakarítási összegek:

2020 és 2021 harmadik negyedéve között ugyanis még 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá pedig 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt ez az összeg.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten