Bűnügy

Kirúgása után még közel 3 millió forintért tankolt egy férfi a volt munkaadója számlájára

Belföld

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Bulvár

Újabb botrány: most a hitgyülis ATV-ben mentegették a pedofíliát

Kiderült, mennyi megtakarítása van a magyaroknak; sokan csak visszafogottan tudnak félretenni

A K&H kutatása szerint a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabban gyarapodtak a megtakarítási összegek.

RövidenRöviden
Építkezés Orbán Győző hatvanpusztai birtokán.
Építkezés Orbán Győző hatvanpusztai birtokán. Forrás: Partizán

A K&H friss kutatása szerint az idei harmadik negyedévben 3,4 millió forintra nőtt a megkérdezett háztartások átlagos megtakarítása, ami az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva közel 11 százalékos emelkedést jelent. A pénzintézet is megjegyzi ugyanakkor, hogy

ez mérsékeltebb növekedés, mint a korábbi években látott 19 és 24 százalék, ami részben az idei bizonytalanabb gazdasági környezettel és az inflációs nyomással magyarázható.

Mint írták, az idei évben a magas infláció, a recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások. Egy részük azonban a fizetések emelkedése mellett igyekezett növelni a tartalékait.

A pénzintézet rendszeresen figyeli a 20-65 éves, városban élő, legalább középfokú végzettségű népességet nem, kor, régió, városméret szerinti reprezentáló lakosok anyagi helyzetét. A legfrissebb adatokból pedig az látható, hogy szeptemberben a fizetés mellett az egyéb bevételeket is magában foglaló nettó összjövedelem a megkérdezettek háztartásaiban több mint 550 ezer forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi 514 ezer forinttal, azaz 7 százalékos volt az emelkedés.

Azt is írták, a havi kilengéseket kiegyensúlyozó negyedéves adatok szerint az idén július és szeptember vége között ezen háztartások nettó összjövedelme meghaladta az 539 ezer forintot, ami az egy évvel korábbi 503 ezer forinthoz képest hasonló mértékű, 7,1 százalékos emelkedésnek felel meg. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. Ebből következik, hogy két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások.

A bank közleménye szerint óvatosságra utal, hogy az anyagi helyzet függvényében a háztartások igyekeztek növelni a tartalékaikat.

Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni. A harmadik negyedévben a megtakarítások összege átlagosan meghaladta a 3,4 millió forintot. Ez 11 százalékos bővülést jelent, ami magasabb az összjövedelmek emelkedésének üteménél.

Ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabban gyarapodtak a megtakarítási összegek:

2020 és 2021 harmadik negyedéve között ugyanis még 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá pedig 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt ez az összeg.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Félmilliós fizetésre vágynak a pályakezdők

Kedden, szerdán veri a magyar, és főleg a mobiljára – felmérés készült a hazai pornófogyasztásról

Friss jelentés: 400 ezer magyar gyerek él alkoholista szülővel

Kutatás: a magyar fiatalok alig harmada elégedett csak az életével

Ismét drágul a benzin szerdán

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal