Bűnügy

„Válogatott fenyegetéseket” kap, 24 órás védelmet javasoltak Magyar Péternek

Bulvár

Újabb botrány: most a hitgyülis ATV-ben mentegették a pedofíliát

Belföld

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Nagyon kepeszt a KSH, novemberre már 7,9 százalékos inflációt is sikerült számolniuk

RövidenRöviden
Nagyon kepeszt a KSH, novemberre már 7,9 százalékos inflációt is sikerült számolniuk

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal, amiről nemrég derült ki, hogy szakértők szerint már az előző havi, 9,9%-os inflációs adattal is trükközhettek: konkrétan megváltoztatták a módszertant, hogy kijöjjön a kormány által áhított-beígért egy számjegyű cél.

Az állami statisztikusok most azt „számolták ki”, hogy októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek, ekképpen pedig szerencsére ismét „csökkenő inflációt” ünnepelhet a propaganda.

Éves összevetésben, az elmúlt 12 hónap alatt, 2022 novemberéhez viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládé és kakaóé (19,1 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9 százalék), valamint a büféáruké (17,0 százalék). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent.
  • A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 20,7, az üdülési szolgáltatás 15,8, a sport- és múzeumi belépők 14,1, a járműjavítás és -karbantartás 13,8 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül a szeszes italoké 12,1 százalékkal nőtt.
  • Az állateledelek ára 24,3, a mosó- és tisztítószereké 15,2, a testápolási cikkeké 7,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 3,3 százalékkal magasabb lett.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,5 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútorok ára 9,4, a fűtő- és főzőberendezéseké 4,3, a szobabútoroké 3,7, az új személygépkocsiké 3,3 százalékkal nőtt.

Októberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8 százalékkal kevesebbe került, mint októberben.

Novemberben a járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek 1,2 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint októberben.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

A GVH bejelentette, hogy a verseny „legyalulta az élelmiszer-inflációt”

Brutális drágulás jön a K&H-nál, a bankok is elkezdték az emberek nyakába varrni a tavalyi inflációt

Átlagosan 3,8 százalékkal drágult az élet januárban a KSH szerint

Botrány! Miközben rohad a MÁV, Hernádi Zsolt spanyol vasúti vásárlását euró százmilliókkal támogatja a magyar állam

Ismét drágul a benzin szerdán

13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben, a kiskereskedelmi forgalom is földbe állt