Bulvár

Ömlenek a Szerencsejáték-milliárdok a NER-es „művészekhez”, lakájokhoz, fideszes politikusok testvéreihez

Belföld

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Belföld

Magyar Péter újabb országjárásra indul

Megeszi a Fideszt a méreg: Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van, ami az élhetőséget illeti

Blaha Lujza tér
A megújult Blaha Lujza tér Budapesten. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, ugyanakkor Budapest is már a legnagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

Ez elég meglepő, mivel a Fidesz, a Megafon és általában a kormánypártiak az egész választási kampányban azzal uszítottak Karácsony Gergely ellen, hogy „lezüllesztette a fővárost”.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete szerencsére nem így látja. Idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálták a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján – Global Liveability Index 2024 – az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját. A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Nyugat-Európa köszöni, jól van

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége (szintén érdemes ideidézni a Nyugat-Európát mindenféle fertő helynek elhordó kormánypropagandát – a szerk). A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt.

A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

A felmérésbe bevont 25 észak-amerikai nagyváros átlagosan 90,5 pontot gyűjtött a maximális százból, 0,1 százalékponttal kevesebbet a tavalyinál. Ez a földrajzi térség a második legjobb helyre került az idei élhetőségi EIU-listán.

Budapest jön fel

Budapest ugyanakkor abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán

a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél.

Az EIU szerint ezt a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval.

A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Ez is érdekelhet:
Tűz ütött ki a gyopárosi gyógyászati központban, valaki gyújtogathatott

Kapcsolódó hírek

Órákon belül lecsap a vihar ezekben a járásokban

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Karácsony: vége a színjátéknak, Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje

Szétvert a vihar több kerületet Budapesten péntek kora délután

Szentkirályi Alexandra úgy tudja, nem egyeztetett Vitézy Dáviddal az – úgy tudja: – „döntése” előtt

Gyilkosság történt Békásmegyeren, három embert őrizetbe vettek

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!