Bulvár

Karsai Dániel orális szexes poszttal reagált a bukott megafonos „kapja be” üzenetére

Bulvár

Weisz Fanni gyermeket vár

Bulvár

Megvan Magyarország Szépe, Katzenbach Andrea az ország szépségkirálynője

Megeszi a Fideszt a méreg: Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van, ami az élhetőséget illeti

Blaha Lujza tér
A megújult Blaha Lujza tér Budapesten. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, ugyanakkor Budapest is már a legnagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

Ez elég meglepő, mivel a Fidesz, a Megafon és általában a kormánypártiak az egész választási kampányban azzal uszítottak Karácsony Gergely ellen, hogy „lezüllesztette a fővárost”.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete szerencsére nem így látja. Idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálták a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján – Global Liveability Index 2024 – az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját. A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Nyugat-Európa köszöni, jól van

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége (szintén érdemes ideidézni a Nyugat-Európát mindenféle fertő helynek elhordó kormánypropagandát – a szerk). A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt.

A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

A felmérésbe bevont 25 észak-amerikai nagyváros átlagosan 90,5 pontot gyűjtött a maximális százból, 0,1 százalékponttal kevesebbet a tavalyinál. Ez a földrajzi térség a második legjobb helyre került az idei élhetőségi EIU-listán.

Budapest jön fel

Budapest ugyanakkor abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán

a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél.

Az EIU szerint ezt a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval.

A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Ez is érdekelhet: Tűz ütött ki a gyopárosi gyógyászati központban, valaki gyújtogathatott

Kapcsolódó hírek

Magyar Péter újabb országjárásra indul

Újabb figyelmeztetést adtak ki, azt kérik, holnap mindenki fokozottan védekezzen

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Gyurcsányozva, dollárbaloldalazva jelentette be a kormány, hogy visszavásárolta a ferihegyi repülőteret

Karácsony: vége a színjátéknak, Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje

Szentkirályi Alexandra úgy tudja, nem egyeztetett Vitézy Dáviddal az – úgy tudja: – „döntése” előtt

Szétvert a vihar több kerületet Budapesten péntek kora délután

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!