Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Szijjártó, miután ruszki gazdája eligazította: nemzeti érdek a stabil, korrekt együttműködés Oroszországgal

Szijjártó Péter oroszbarát magyarországi külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) Szkopjéban 2023. november 30-án.
Szijjártó Péter oroszbarát magyarországi külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) Szkopjéban 2023. november 30-án. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter csütörtökön Szkopjéban.

A Putyin-barát magyarországi külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott „megbeszélését” követően arról számolt be, hogy továbbra is nemzeti érdek a kétoldalú együttműködés fenntartása bizonyos területeken!

A mi külpolitikánk nemzeti érdek alapján tevődik össze és nem fogadunk el semmilyen külső nyomásgyakorlást sem. Éppen…

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, November 30, 2023

„Mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig”

– magyarázta az orosz barátságrenddel kitüntetett fideszes.

Szijjártó üdvözölte, hogy jól halad a paksi atomerőmű bővítése, s előző nap lezárultak a résfalazási munkálatok, ez a 2,7 kilométer rekordgyorsasággal épült fel, ekként pedig nagy lendülettel folyhat tovább a talaj előkészítése. „Így továbbra is reális az a célkitűzés, hogy a jövő esztendőben az úgynevezett első beton ünnepségére sort tudunk keríteni, és a 2030-as évek legelején a paksi atomerőmű új blokkjait rá tudjuk kapcsolni a hálózatra” – emelte ki.

Szijjártó Péter azt is állította, hogy szerinte Szergej Lavrov biztosította, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, menetrend szerint fogják szállítani a szükséges földgázt és kőolajat. „Sőt, arról biztosított engem Szergej Lavrov, hogy az ellenséges bolgár lépés dacára a Gazprom teljesíti a Magyarországra szánt földgázszállításokat a szerződés és a menetrend szerint” – mondta.

„Így Magyarország földgázellátása továbbra is biztosított, hiába vetettek ki a bolgárok extra adót a Magyarországra, Szerbiába és Észak-Macedóniába Bulgárián keresztül szállítandó földgázra” – közölte.

Szijjártó kitért arra is, hogy az egyeztetésük során állítólag „tudatta” orosz kollégájával, hogy hazánk továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett (bármit is jelentsen az Fidesz-magyarul – leginkább azt, hogy Ukrajna adja meg magát a putyini terrornak – a szerk.).

„Nekünk fontos, hogy térségünkben ne a fegyverek ropogjanak, hanem a béketárgyalások kezdődjenek meg végre. Magyarország minden nemzetközi szervezetben kiáll a kommunikációs csatornák nyitva tartása, a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése mellett” – zendített rá a szokásos cinikus fideszes mismásolásra a magyar kormány ruszkibérenc külügyese.

Kapcsolódó friss hírek