Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bige László bejelentette: 93 év után befejezi gyártói tevékenységét a Nitrogénművek

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa.

Bige a lapnak arról beszélt, hogy a döntés hátterében a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, mely olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban,

magyarán veszteségessé vált a gyártás.

A témában a leállás előtt Bige még levelet küldött Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre.

„A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét”

– fogalmazott a tulajdonos az Agrárszektornak.

„A csoportos létszámleépítés bejelentése 2023. október 1., ami a Nitrogénművek Zrt-nél közvetlen 465 főt érint és a hozzátartozó cégeknél, cégcsoport szinten még nagyságrendileg 500 alkalmazottól kell azonnal megválni” – írta még Bige, hozzátéve: a műtrágyán keletkező fedezet 10 évből 9-ben nem teszi lehetővé ezen adó megfizetését.

Bige korábban gyakran kerül a hírekbe azzal, hogy nem éppen ápol bensőséges viszonyt az Orbán-kormánnyal, korábban többek között a GVH-t is ráküldték a milliárdosra, őrizetben is volt, majd felmentették, miután nem tudták rábizonyítani, amit összehazudoztak róla, egészen minisztériumi szinten.

Kapcsolódó friss hírek