Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

14,1 milliárd forintra bírságolta a GVH az Orbán ellen készülődő Bige László cégcsoportját

Rekordösszegű bírságot szabott ki a versenyhivatal a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellre.

Bige László vállalkozó a Partizán műsorában.
Bige László vállalkozó a Partizán műsorában.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata szerint a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására;

a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A GVH pénteki közleményében jelezte: a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, ebből kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az együttműködő cégek egyike a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért.

A hosszú időn keresztül folytatott és kiterjedt jogsértések miatt a versenytanács összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re.

Nitrogénművek: számos kérdést felvet az időzítés

A Nitrogénművek Zrt./Bige Csoport közlése szerint pénteken értesültek a GVH döntéséről, annak értékelése még folyamatban van, egyúttal jelezték, hogy a döntéssel nem értenek egyet, azt mindenképpen megtámadják bíróság előtt.

A cég reagálása szerint a Nitrogénművek Zrt./Bige Csoport ellen 6 éve folyamatban lévő GVH-eljárások során már többször kifejtették részletes érveiket, kifogásaikat, ellenbizonyítékaikat, például az eljárást a bírság elkerülése érdekében kezdeményező és a hatóságot segítő KITE Zrt. nyilatkozataival, valamint számos hivatkozott irattal szemben. Azt is bemutatták, hogy semmilyen hatásvizsgálat nem készült, amely a piaci folyamatokat feltárta és érdemben értékelte volna objektíven és gazdasági alapon – írták.

A cég azt is közölte: a végzés időzítése, amikor a jelenlegi európai energiakrízisnek legjobban kitett iparágat ilyen mértékű, eddig Magyarországon nem látott bírsággal sújtanak, „számos kérdést felvet bennük”.

Bige: bármilyen segítséget megadok

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa régóta harcban áll a kormány különféle szerveivel, és a kormány támogatását élvező érdekcsoportokkal.

A milliárdos vállalkozó néhány hete egy rádióinterjúban arról beszélt, nincs más választása, mint támogatni az ellenzéket. Magát politikán kívülinek tartja, soha nem is tervez pártba lépni, de ha bármilyen segítségét kéri az ellenzék, partner lesz – mondta a Klubrádió adásában – hozzátéve:

„Ebbe belekényszerítettek engem, és nem tudok mást, mit tenni.”

Kapcsolódó friss hírek