Tech

Megint változik a Facebook és az Instagram, ez történik az üzeneteinkkel

Külföld

Kis híján tragédia érte Szijjártó Pétert, egy atya sietett a segítségére

Baleset

Elfogták az orosz-magyar kettős állampolgárt, aki Solymáron két nőt gázolt el a zebrán, majd hazament gondolkodni

Visszaéltek Karikó Katalin nevével az interneten

RövidenRöviden
Karikó Katalin magyar biokémikus 2023. június 3-án a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után.
Karikó Katalin magyar biokémikus 2023. június 3-án a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Visszaéltek Karikó Katalin Nobel-díjas tudós nevével és képmásával az interneten – tudatta a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága pénteken Karikó Katalin közleménye alapján.

Karikó Katalin az egyesült államokbeli Philadelphiában október 26-án keltezett közleményében jelezte, hogy ismét visszaéltek a nevével az online felületeken. A professzor leszögezte:

nem árul és nem reklámoz az interneten semmilyen, gyógyhatásúnak mondott készítményt vagy eljárást.

„Most parazitákkal és vérnyomásproblémákkal kapcsolatban, korábban körömgomba, illetve visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezeléséhez kötődően éltek vissza a nevemmel és a képmásommal a rám hivatkozó álinterjúban, álhírben” – írta, kitérve arra, hogy a személyét érintő legújabb jogsértésre, a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas szövegre és fotókra a barátai és ismerősei hívták fel a figyelmét a napokban.

Karikó Katalin hangsúlyozta, hogy az említett álinterjúban és álhírben olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak neki, amelyeket ő soha nem mondott, nem állított.

A Nobel-díjas magyar tudós úgy véli, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogai megsértése, továbbá a személyes adatai jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is.

„Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!” – írta.

Karikó Katalin a közleményében mindenkit arra kért, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben neki tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák a személyével, a reklámozott terméket hozzá ne kössék.

„A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például az orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!” – zárta sorait Karikó Katalin.

Ezek is érdekelhetnek

Agyonszúrta sógorát egy férfi Parasznyán

Orbán: a két magyar Nobel-díjas a „mély Magyarországból” jött, mert egyikük a kun-jász vidékről, a másik pedig Mórról, ami sváb vidék

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Agyonverte élettársát egy férfi Nagycsécsen

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést