Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Belföld

Az iskolázatlanok és az idősek tartják hatalomban a Fideszt

Baleset

Tűzforró autóban rekedt egy kétéves kisfiú Komáromban

Szerencsejátékká nyilvánítanák a kriptovaluta-tranzakciókat a britek

Az indoklás szerint a kirptopénzek mögött nincs, volatilisek és nem szolgálnak hasznos társadalmi célokat.

kriptopénz, kriptovaluta, bitcoin
Fotó: Pixabay/EivindPedersen

Pénzügyi szolgáltatás helyett szerencsejátéknak kellene nyilvánítani a kriptovaluták forgalmazását a londoni alsóház pénzügyi bizottságának szerdán bemutatott jelentése szerint.

A 28 oldalas helyzetértékelés megállapítja, hogy a jegybanki támogatás nélküli kriptoeszközök – például a bitcoin és az ether –

kilengésekre hajlamos árfolyama és belső értékük hiánya óhatatlanul jelentős kockázatoknak teszi ki a fogyasztókat, miközben ezek a kriptovaluták „nem szolgálnak hasznos társadalmi célokat”.

A parlamenti bizottság szerint a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott spekuláció éppen ezért jobban hasonlít a szerencsejátékra, mint a pénzügyi szolgáltatásokra.

A testület aggasztónak nevezte, hogy ha a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet pénzügyi szolgáltatásként szabályozzák, akkor a fogyasztók a ténylegesnél biztonságosabbnak gondolhatják e tevékenységeket, vagy úgy érzékelhetik, hogy e tranzakciók mögött hatósági védelem áll, jóllehet ilyen védelem nincs.

Mindezek alapján a londoni alsóház pénzügyi bizottsága a szerdán ismertetett jelentésben erőteljes ajánlást fogalmazott meg arra, hogy a brit kormány a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet ne a pénzügyi szolgáltatásokra, hanem a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozásnak vesse alá.

A testület közölte: támogatja ugyan a pénzügyi innovációt olyan területeken, amelyeken ez potenciális előnyökkel jár, nem világos azonban, hogy a kriptovaluta-technológiák milyen jövőben előnyökkel járhatnak a pénzügyi szolgáltatásokban, és melyek azok a területek, amelyeken e technológiák a legnagyobb hatást gyakorolhatják.

A kriptovaluták használatából eredő fogyasztói kockázatok azonban már most is jelen vannak és ténylegesek – áll brit parlamenti szakbizottság szerdai jelentésében.

Hasonló aggályokat fogalmazott meg néhány hete egy londoni pénzügyi rendezvényen Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese.

Cunliffe kijelentette: a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, éppen azért, mert „nincs semmi mögöttük”, nincs belső, valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem.

Ez is érdekelhet:
A Dunába zuhant egy ember a Rákóczi hídról, majd dulakodni kezdett a vízirendőrökkel

Kapcsolódó hírek

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

155 millió forintnyi hamis euróval fizetett a bitcoinért egy szerb férfi Budapesten, vádat emeltek ellene

Több milliárd forint értékben foglaltak le luxusautókat, villákat, készpénzt egy pénzmosodától

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

100 millió forinttal verték át áldozataikat kriptovalutás csalók, négy embert fogtak el Budapesten

Csaknem félmilliárd forintnyi kriptovalutát foglaltak le adócsalóktól

Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Meghalt II. Erzsébet királynő