A kínai akkumulátorgyár közleményben igyekszik elvenni a tiltakozók kedvét a további megmozdulásoktól

A CATL akkumulátorgyár szerződésének aláírása Debrecenben.
A CATL akkumulátorgyár szerződésének aláírása Debrecenben. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Hetek óta forrong a debreceni közélet a kínai CATL vállalat Debrecenben épülő, hatalmas kapacitású akkumulátorgyára ellen. Az Index lehetőséget adott a gyárnak, hogy reagáljon a lakosság aggodalmaira.

A kínai vállalat közleményében úgy fogalmaz, „a világszerte működő akkumulátorgyáraink jelenleg minden szabálynak megfelelően működnek, ez azt bizonyítja, távolról sem vagyunk környezetrombolók, sőt éppen ellenkezőleg”. Úgy vélik,

a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, a helyi gazdaság új hajtóerejévé válhat a jövőben.

A CATL szerint a gyárat ellenzők feleslegesen aggódnak, mert „olyan biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik a gyártást és a kapcsolódó tevékenységeket, amelyek megakadályozzák a működés során, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatoknak legyenek kitéve”.

A kínai vállalat azt is írja, telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel, és mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást” – fogalmaznak.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a korábban emlegetett 40 ezer helyett „csak” napi 3378 köbméter vizet használ majd a gyár, ez pedig Debreceni vízfogyasztásához képest nem jelentős mennyiség. A cég állítása szerint sem talaj-, sem talajvízszennyezés nem várható az akkumulátorgyár beindítása után.

Ezek is érdekelhetnek